Kiemelt Hírek 2018. július 24.

Tűzvész pusztít Görögországban, már több mint 50-en meghaltak

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 24.
Az Európai Unióhoz fordultak segítségért, eddig azonban csak Ciprus ajánlotta fel támogatását.

Több mint 50 halálos áldozatot követeltek eddig a görögországi erdőtüzek – írja az index.hu. Athén környékén három helyen is tűz ütött ki hétfőn, és a csaknem 40 Celsius-fokos kánikula, a száraz idő és az erős szél miatt gyorsan terjedni kezdtek a lángok.

Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az egyik tengerparti üdülővárosból, Kinetából hadihajókon mentették ki az embereket a strandról, de van olyan település is, ahonnan a halászok, a parti őrség és a nyaralók több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről kis csónakokon, míg a Mati nevű települést teljesen felégette a tűz.

Bár eleinte 24 halottról tudott a görög kormány, az Athéntól keletre található Rafinában további 26 halottról – és legalább 150 sebesültről – számoltak be, Matiban pedig legalább heten haltak meg a tűzvész miatt, míg a görög parti őrség szerint legalább tíz turista eltűnt.

Fotó: MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz

Egyelőre senki sem tudja, mitől alakult ki a tűz, igaz, volt olyan nap, amikor 40 fok fölött is volt a hőmérséklet, de Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy valaki szándékosan gyújtogatott. Görögországnak mindenesetre szüksége van segítségre, ezért az Európai Unióhoz fordult, ám egyelőre csak Ciprus biztosította támogatásáról, és tűzoltóautókat, valamint embereket küld a görögöknek, hogy megfékezzék a futótüzet.

Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Keresés az oldalon