Kiemelt Hírek 2018. július 23.

Sosem tapasztalt hőség tombol Japánban - fotók

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 23.
A meteorológiai megfigyelések történetében először mértek 41,1 Celsius-fokot.

A hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé szökött hétfőn a Gifu prefektúrában lévő Szaitamában és a fővárosban, Tokióban. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 41,1 fokot mértek a fővárostól északnyugatra fekvő Kimagaja városában, ahol 1896 óta állnak rendelkezésre hőmérsékleti adatok.

Az eddigi rekordhőmérséklet 41 fok volt, amelyet a nyugati Kocsi prefektúrában mértek 2013 augusztusában.

Fürdőzők a tokiói Tosimaen vidámpark egyik medencéjében. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
MTI/EPA/Majama Kimimasza
Japán gyerekek hűsítik magukat egy tokiói park szökőkútjának vizében 2018. július 16-án. (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

Előző nap, vasárnap a hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedett az ország 927 megfigyelési pontja közül 237-ben. Idén ez volt a legmagasabb adat – közölte az időjárási szolgálat. A hőség miatt vasárnap 3125 esetben riasztották a mentőket a fővárosban, a legtöbb segélykérés volt egy napon az 1936-ban létesített egészségügyi készenléti szolgálat történetében.

A szigetországon több hőhullám vonult végig ebben a hónapban, kéttucatnyin haltak meg hőgutában, csaknem tízezren kerültek kórházba. A halálos áldozatok többsége idős volt. A Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy hétfőn hárman haltak meg, köztük egy 90 éves férfi is, akire eszméletlen állapotában találtak a fővárostól északra fekvő Csicsibu településen. Ő a kórházban halt meg.

Tavaly 44 ember halt meg a hőgutában Japánban.

Az orvosok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon, hordjanak kalapot és igyanak sok folyadékot. A hatóságok szerint július végéig marad a hőség.

MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
MTI/EPA/Majama Kimimasza

Japánban, a mostani rendkívüli meleget megelőzően, heves esőzések voltak az ország nyugati részében, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A természeti csapásokban mintegy 220 ember halt meg.

Fotó: Getty Images
Esernyővel és kézi ventillátorral védekeznek a hőségben Tokióban. Fotó: Yuichi Yamazaki/Getty Images
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Keresés az oldalon