Továbbra sincs tünete az Ebolával fertőzött magyar kutatónak

Valószínűleg nem betegszik meg az orvos.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-04-23 16:08

Fotó: Thinkstock

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) dolgozó kutató egy hete filovírussal fertőződött meg munkája során. A férfit azóta kórházban ápolják, és folyamatos megfigyelés alatt áll – írja a hazipatika.com.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de nagy valószínűséggel, ha a tizedik napig tünetmentes marad a kutató, akkor már nem is alakul ki nála a betegség.

A kutatónak beadták a szükséges oltást, és jelenleg vírusellenes kezelést kap. A kezelés teljes időtartama alatt minden nap vért kell venni tőle.

A fertőzött férfi egy speciálisan kialakított egységben áll folyamatos megfigyelés alatt a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén. Eddig nem észlelték nála a betegség tüneteit – írta az OKI a közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is tájékoztatták a balesetről, és 24 órán belül Magyarországra juttatták az oltóanyagot, amelyet a laboratóriumi szakember egyből meg is kapott.

A közleményben hangsúlyozták, hogy megtettek minden, aminek eredményeképp a fertőzés a munkatársakra és a lakosságra sem jelent veszélyt.

Mai nap hírei

A spanyol sajtó nekiesett Eden Hazardnak

promotions.hu3 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu5 órája

Az Egyesült Államok a Xiaomit is feketelistára juttatta

gsmring.hu6 órája

Orbán Viktor elárulta, mikorra várható a korlátozások feloldása

life.hu7 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu8 órája

„Néha jobban összetartozol azzal, aki már nincs itt, mint azzal, aki itt van” – Interjú Wéber Katával és Mundruczó Kornéllal

wmn.hu10 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu10 órája

Kikapott a Real Madrid, döntős a Bilbao

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája