Továbbra sincs tünete az Ebolával fertőzött magyar kutatónak

Startlap - Startlap
Valószínűleg nem betegszik meg az orvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) dolgozó kutató egy hete filovírussal fertőződött meg munkája során. A férfit azóta kórházban ápolják, és folyamatos megfigyelés alatt áll – írja a hazipatika.com.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de nagy valószínűséggel, ha a tizedik napig tünetmentes marad a kutató, akkor már nem is alakul ki nála a betegség.

A kutatónak beadták a szükséges oltást, és jelenleg vírusellenes kezelést kap. A kezelés teljes időtartama alatt minden nap vért kell venni tőle.

A fertőzött férfi egy speciálisan kialakított egységben áll folyamatos megfigyelés alatt a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén. Eddig nem észlelték nála a betegség tüneteit – írta az OKI a közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is tájékoztatták a balesetről, és 24 órán belül Magyarországra juttatták az oltóanyagot, amelyet a laboratóriumi szakember egyből meg is kapott.

A közleményben hangsúlyozták, hogy megtettek minden, aminek eredményeképp a fertőzés a munkatársakra és a lakosságra sem jelent veszélyt.

Ez is érdekelhet

képcím

Kormánytagok sora került karanténba egy kerti parti után

képcím

Koronavírus: újabb négy halálos áldozat

képcím

Porviharokkal sújthat le Magyarországra a hétvégi hidegfront