Tízezrekbe kerülhet, ha későn cseréled le az útleveledet

Startlap - Startlap
Érdemes minél előbb megcsináltatni.

Külföldi nyaralások esetén sokan csak az utolsó pillanatban szembesülnek vele, hogy az útlevelük nem érvényes. Pedig az időben elindított útlevélkérelemhez képest a gyorsított eljárás jelentősen megdrágítja a procedúrát. Így is a tavalyi évben 5207-en igényelték útiokmányaikat 24 órán belül.

Mióta Magyarország az Európai Unió tagja, a többi tagországba nem szükséges útlevél, de egyéb helyekre utazva továbbra is csak azzal léphetünk át a határon.

Ellenőrizzük a papírokat utazás előtt

Bár Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc ugyan nem tagja az Uniónak, de egy nemzetközi szerződés értelmében magyar személyigazolvánnyal is be lehet lépni ezen országok területére. Fontos a személyi igazolvány érvényességét is ellenőrizni utazás előtt.

Az útlevél elkészítését alapesetben 20 napon belül vállalják, de ha később vesszük észre, hogy hosszabbítás szükséges, akkor is több lehetőség közül választhatunk a rendelkezésre álló idő – és persze pénztárcánk vastagsága függvényében.

A soron kívül eljárás pótdíja, mellyel 7 napon belül kaphatjuk kézhez a dokumentumot 19.000 Ft, a sürgősségi, 3 napos eljárás pótdíja 29.000 Ft, az azonnali, 24 napon belüli eljárás pedig 39.000 Ft-ba kerül.

Tavaly 428 686 útlevelet adtak ki hazánkban, ebből 17 496 esetben választották a kérelmezők ezeket a lehetőségeket, a legtöbben, 6493-an három napon belül szerették volna készhez venni az új úti okmányokat.

2016-ban ez a szám csak 17 103 volt, így valamelyest nőtt ezt a szolgáltatást igénybe vevők száma. A 24 órán belüli igénylők száma 4540-ről 5207-re emelkedett.

Egyelőre nem várható a pótdíjak emelkedése – írja a Pénzcentrum.

Ez is érdekelhet

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

A koronavírus miatt karanténba kerülnek magyar diákok

képcím

Éjjel-nappal villámgyors az átutalás az új banki rendszerben