Strómanok segítségével több mint 400 millió áfát csalt el egy bátonyterenyei bűnszervezet

Startlap - Startlap
Az adócsalók akár 20 évet is kaphatnak.

Tizenhat személy ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, amiért egy fiktív cégláncolat segítségével több száz millió forint adót csaltak el – írja az ugyeszseg.hu.

A vádirat szerint a 43 éves, tehetős vádlott jelentős befolyással rendelkezett a hozzá kötődő, nála rosszabb anyagi helyzetben lévő, Bátonyterenye környéki személyek felett. Ő építette ki az általános forgalmi adó elkerülését célzó cégláncolatot, amelyhez többek között építőipari munkákat végző személyeket használt fel.

A 43 éves férfi a hálózat segítségével egy 37 éves férfi által irányított, betonacél megmunkálásával és értékesítésével foglalkozó cég számára tette lehetővé az adóelkerülést. A bűnszervezet az adót a cégláncolatba beépített ún. “eltűnő kereskedők” segítégével csalta el: ők adóminimalizáló, valótlan tartalmú adóbevallásokkal tűntették el a betonacél áfáját. A vádlottak 2015-ben felhagytak a tevékenységükkel, mivel a betonacél kereskedés a fordított adózás szabályai alá került, de ekkorra már sikerült 410 millió forint áfát elcsalniuk.

A Fővárosi Főügyészség többeket bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásával vádol, egyes stróman ügyvezetők ellen pedig közokirat-hamisítás bűntette a vád. A vádlottak akár 20 év szabadságvesztést is kaphatnak, mivel ennyi a büntetési tétele a költségvetést bűnszervezetben és üzletszerűen 50 millió forintot meghaladóan megkárosító cselekménynek.

Ez is érdekelhet

képcím

Saját polgármesterük vette meg a négygyerekes család házát...

képcím

Kokain miatt vádat emeltek Árpa Attila ellen

képcím

Szijjártó felesége komoly összeget keresett vadonatúj cégével