Sokkoló jelentést adott ki az ENSZ: már 20 év múlva jöhet az éhezés, a szegénység és a pusztító tüzek 

Ha nem változtatunk alapjaiban a világ gazdasági berendezkedésén, akkor a klímaváltozás drasztikus következményeivel kell szembe néznünk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-08 15:47

Fotó: David McNew/Getty Images

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn egy roppant nyugtalanító jelentést tett közzé, amely szerint alig két évtized múlva beköszönthetnek a klímaváltozás súlyos következményei, ha nem alakítjuk át a világgazdaságot pár éven belül. A tanulmány szerzői olyan állításokat fogalmaztak meg, amik pár évvel ezelőtt a téma szakértőit is meglepték volna, de sajnos nem üres fenyegetésről van szó: a jelentésen negyven ország 91 tudósa dolgozott, több mint 6000 kutatás eredményei alapján – írja a 444.hu.

A jelentés szerint ha minden úgy halad tovább, ahogy eddig, akkor 2040-re az atmoszféra 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb az ipari forradalom előtti értéknél, amelynek következtében egész partszakaszokat önthet majd el a tenger, és egyre gyakoribbá válnak a száraz időszakok, a pusztító erdőtüzek és a szélsőséges időjárási jelenségek. Vagyis elszegényedés és éhezés következik.

A katasztrófa megakadályozásához az egész világgazdaságot át kéne alakítani pár éven belül

A kutatók úgy vélik, a világgazdaság teljes átalakítására lenne szükség záros határidőn belül ahhoz, hogy elkerüljük a sötét jövőt. Amire technológiailag megvan a lehetőség, de politikai támogatás nélkül esélytelen lenne igazi változásokat eszközölni. Nagyon komoly szénadóra lenne például szükség, amit feltehetően sem az amerikai, sem a kínai kormány nem támogatna. Márpedig a világ országainak jelenlegi vállalásai mellett nem lehet elkerülni húsz éven belül a 1,5 fokos emelkedést.

Milyen lépéseket javasolnak a tudósok?

A jelentés számos intézkedést felsorol, amikre feltétlenül szükség lenne: ilyen a jelentős mértékű erdőtelepítés, az elektromos közlekedésre való átállás, a szén-dioxidot befogó technológiák alkalmazása, illetve a legfontosabb elem a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A levegőbe kibocsátott szennyezőknek 2030-ra a 2010-es érték 45 százalékára kellene mérséklődnie. Ha 2047-re az egész világ szénsemleges gazdaságra állna át, még akkor is csak 66 százalék lenne az esélye lenne annak, hogy 2100 végére ne érjük el a 1,5 fokos emelkedést.

 

Mai nap hírei

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu4 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu6 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu7 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu7 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu7 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu8 órája

Ezt ne hagyd ki! Köllő Babett átlátszó felsőben pózolt

metropol.hu17 órája

5 szuperegészséges diétás étel ami azonnal és hosszan eltelít

unilife.hu19 órája