Kiemelt Hírek 2018. január 04.

Segíthet a Facebook a járványok megfékezésében is

Startlap Kiemelt Hírek 2018. január 04.
Oltóanyaghiány esetén tudnák a közösségi oldal adatait használni.

Az online közösségi hálózatok, például a Facebook felhasználóiról szóló adatok segíthetnek egy esetleges járvány megfékezésében – állapította meg egy tanulmány.

Azok az emberek, akik társaságaikban központi szerepet játszanak, nagyobb valószínűséggel visznek át kórokozókat egyik csoportból a másikba.

Az ilyen embereket ezért elsődlegesen lehetne beoltani – írják a Journal of the Royal Society Interface című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Az interneten a legkiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkező embereknek a való életben is több kapcsolatuk van, így ők “szociális hidakat” képeznek, amelyek keresztül a fertőző betegségek, például az influenza is továbbterjedhetnek.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag az összes, a járvány által veszélyeztetett ember számára, a védelmi intézkedéseket koncentrálni lehetne a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező emberekre – mondják ki a tanulmányban.

Számítógépes modellek szerint ez “csaknem ugyanannyira hatékony lehet, mint a jelenleg létező legoptimálisabb oltási stratégia”. Ezen kívül költséghatékony is, mivel az online aktivitás könnyedén követhető.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Thinkstock

Keresés az oldalon