Nagyon erős járványt várnak a következő hetekre a háziorvosok

Startlap - Startlap
Máris rendkívül sokan fordulnak orvoshoz légúti tünetekkel, de ez még csak a koronavírus, az influenza most érkezik. Országosan több százezres nagyságrendű esettel számolnak hetente - közölte a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

Jelentős légúti járvány zajlik jelenleg is Magyarországon, a megbetegedések a döntő többségének a hátterében egyelőre koronavírus-fertőzés igazolható – közölte az InfoRádióval a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke, Békássy Szabolcs.

Több mint 250 ezren mentek el háziorvosukhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül soknak számít, és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire a követő hetekben számítanak a praxisok.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül működő légúti figyelőszolgálathoz a háziorvosi praxisoktól érkező minták, valamint a háziorvosok által alkalmazott gyorstesztek is megerősítik, hogy egyelőre döntően koronavírussal küzdenek a betegek. Influenzás megbetegedést is azonosítottak a figyelőszolgálat laboratóriumában, mindazonáltal ezeknek az aránya elenyésző a koronavírus jelenlétéhez képest – mondta el Békássy. A háziorvos országosan több százezres esetszámot becsül hetente.

Békássy Szabolcs az influenza elleni oltás felvételét szorgalmazza, még mindig nincs késő beadatni a vakcinát.

Ezek rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, így azon 60 év feletti, illetve 60 év alatti, de krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek számára, akik még nem vették fel ezeket a védőoltásokat, a beadatásuk feltétlenül ajánlott, hiszen tudjuk, hogy az influenzafertőzésnek is lehet nagyon súlyos lefolyása ezekben a csoportban

– fogalmazott. Hozzátette, a Nemzeti Népegészségi és Gyógyszerészeti Központ munkatársainak adatai szerint mintegy százezer új típusú Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, amelyek a vármegyei irányító kórházak oltópontjain elérhetők.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Megszünteti a kormány az oltási igazolványt

képcím

Nem lesz késő délután háziorvos, szakrendelések szűnhetnek meg