Fordulat a Fico elleni merénylet ügyében

Startlap - Startlap
A szlovák belügyminiszter szerint vannak arra utaló jelek, hogy talán mégsem egyedül cselekedett az elkövető.

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap.

A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek.

Közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy “magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el.

Matús Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében “bizonyos emberek csoportja” állhat, amelynek tagjai “egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”.

Robert Kalinák védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy jövő hét szerdára összehívják a Biztonsági Tanácsot – írja a pozsonyi Új Szó. Az ülésen a hasonló támadások megelőzését célzó intézkedéseket, illetve esetleges jogszabályi változtatásokra irányuló javaslatokat veszik sorra. 

Túl van az életveszélyen

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. Sérülései nagyon súlyosak voltak. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, négyszer eltalálva őt.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

(MTI)

Címlapkép: Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart (AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Foci-Eb: Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

képcím

EP-választás: Ódor Lajos pártja legyőzte Robert Fico...

képcím

Bocsánatot kért Ficótól a merénylő