Robert Fico már nincs életveszélyben

Startlap - Startlap
A szlovák miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy a meglőtt kormányfő már túl van a legrosszabbon.

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben – közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

Kalinák azt mondta, hogy “egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek”, ugyanakkor a politikust egyelőre nem szállítják el a besztercebányai kórházból. “Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. A kormányfő sérülései nagyon súlyosak voltak. Szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

“Úgy ítélhetjük meg, hogy az állapota stabil, és a prognózis pozitív” – mondta Kalinák a kórház előtt. “Most már mindannyian egy kicsit nyugodtabbak vagyunk” – mondta, hozzátéve, hogy Fico egyelőre a kórházban marad.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le Robert Ficóra, négyszer eltalálva őt.

A férfit szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság elé állították, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

 Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

(MTI)

Címlapkép: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Ez is érdekelhet

képcím

Foci-Eb: Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

képcím

EP-választás: Ódor Lajos pártja legyőzte Robert Fico...

képcím

Bocsánatot kért Ficótól a merénylő