Súlyos hajóbaleset Verőcénél: ketten meghaltak, öten eltűntek

Startlap - Startlap
Szállodahajóval ütközött egy másik hajó szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében.

Szállodahajóval ütközött egy motorcsónak a Dunán, Verőce közelében. Ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek – számolt be a súlyos balesetről a hirado.hu.

Csécsi Soma, a BRFK szóvivője elmondta, hogy május 18-án éjjel Verőce közelében egy vérző fejű férfiről érkezett bejelentés, akivel nehéz volt a kommunikáció, és akiről azt feltételezték, hogy hajóbalesetet szenvedett. Vasárnap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI megkeresésére azt közölte: a mentőket szombat este egy Verőce és Vác közötti helyszínre riasztották, ahol egy partra jutott férfit láttak el. A férfi fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

A rendőrség a helyszín átkutatása során

egy férfi holttestét találta meg Verőcétől délre a Duna-parton, majd órákkal később egy nő holttestét is megtalálták a Megyeri híd magasságában a Dunában.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóhajója vasárnap kora reggel a Megyeri híd közelében megtalálta a balesetben érintett kisgéphajó vízen úszó roncsát, amelyet az újpesti kikötőbe vontatott. A jármű maradványait a rendőrség és a közlekedési hatóság vizsgálja.

A tűzoltó búvárszolgálat autója az újpesti hadikikötő területén.
A tűzoltó búvárszolgálat autója az újpesti hadikikötő területén (MTI/Lakatos Péter)

Közben a rendőrség egy sérült oldalú szállodahajót is megállított Komáromnál. Az M1 helyszíni tudósítója szerint a szállodahajó, amellyel a motorcsónak ütközhetett, svájci illetőségű. A hajó 110 vendéget képes befogadni. Arról, hogy a balesetkor pontosan hányan utaztak rajta, nincs információ. A BRFK helyszínelői szerint a hajóról senki sem sérült meg.

Jelenleg a rendőrség szemlét tart mind a kisgéphajónál, mind a szállodahajónál. Az eddigi információk szerint a motorcsónakon összesen 8 felnőtt korú ember tartózkodott, akik közül három férfit és két nőt jelenleg is eltűntként keresnek.

Az MTI érdeklődésére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap elmondta: a parton, a vízen és a vízben, valamint hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a balesetet szenvedett hajó eltűnt utasait. Dóka Imre azt írta, a vasárnap reggeli adatok szerint a fővárosból, Pest vármegyéből (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, valamint a FER tűzoltóság kishajója) és Bács-Kiskun vármegyéből (Baja), valamint az OKF állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vesz részt a keresésben.

A hivatásos egységek munkáját önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkéntes mentőszervezetek támogatják. A Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat, Bács-Kiskun vármegyéből a Petőfi Mentőcsoport két búvára, a Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Lupai Önkéntes Tűzoltó Egylet több tagja is részt vesz a kutatásban – ismertette a szóvivő.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság büntetőeljárást rendelt el több ember halálát okozó víziközlekedés veszélyeztetése gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben.

Címlapkép: Illusztráció (MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Ez is érdekelhet

képcím

Árvíz: lezárják az alsó rakpartokat, bezárt a Műegyetem...

képcím

Üdülőterületeket veszélyeztet a dunai árhullám

képcím

Verőcei hajóbaleset: a túlélő szerint száguldott a motorcsónak...