Hajóbaleset a Dunán: ők szenvedtek balesetet

Startlap - Startlap
Megszólalt egy szemtanú a Verőcénél szombat éjjel történt tragikus kimenetelű ütközésről. A szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy baleset történt.

Súlyos hajóbaleset történt szombat este Verőcénél: ketten meghaltak, öten eltűntek, amikor a feltételezések szerint egy kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött. A motorcsónakon nyolc felnőtt utazott.  

Az eddigi egyetlen túlélő, egy férfi Verőce közelében jutott a partra. A férfi fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a kisgéphajóban sülysápi fiatalok utaztak, akik egy Duna-parti fesztiválon vettek részt, és hazaútjuk során szenvedtek balesetet.  

Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó szemtanú azt mondta: 

a verőcei Duna-szakaszon nagy csattanást hallottak, a nagyobb hajó reflektort is kapcsolt, majd tovább ment.

A kapitány észre sem vette

A Telex helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a Budapestről Passauba tartó, Heidelberg nevű szállodahajó kapitánya egy nyugdíjazás előtt álló, szlovákiai magyar férfi, aki 35 éves tapasztalattal rendelkezik a Dunán. A lap úgy értesült, hogy a kapitány észre sem vette az ütközést, a baleset után még két órát vezette a hajót, majd éjfélkor leváltották és elment aludni. Csak ébredés után tudta meg, hogy balesetet szenvedtek.

A Heidelbergen jelenleg is mintegy 110 utas van a komáromi kikötőben, a rendőrség mindenkit kihallgat, az utasok addig a hajót sem hagyhatják el.

A Telex megjegyzi, egyelőre érthetetlen, hogy a kisebb hajó hogyan kerülhetett szombat este 10 után a Duna közepére, abba a sávba, amit a szállodahajóknak és egyéb nagy járműveknek kijelöltek.

A Heidelberg nevű hajó 2004-ben épült, kétszer 1107 lóerős, 110 méter hosszú, 110 vendég fér el rajta, legénysége 35 tagú.

 A sérült hajóról itt láthatsz fotókat.

Folytatják a keresést

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszt a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 95 emberrel, 25 hajóval, valamint drónokkal kutatja át – tette közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu-n vasárnap délután.

A keresésben részt vesz a Készenléti Rendőrség helikoptere, a Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat és több önkéntes mentőszervezet. A part menti területeket szárazföldi egységek fésülik át. A kutatást operatív törzs hangolja össze a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kopaszi-gáton található épületéből.

A BRFK kéri a Dunán és a part közelében közlekedőktől, sportolóktól, horgászoktól, kirándulóktól, hogy ha bármit észrevesznek, ami a balesettel esetleg összefüggésbe hozható, azonnal hívják a 112-es számot – írja az MTI.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság büntetőeljárást rendelt el több ember halálát okozó víziközlekedés veszélyeztetése gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben.

Címlapkép: A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat keresőhajója a Dunán, a Kopaszi-gátnál, ahol egy balesetet szenvedett motorcsónak utasai után kutatnak 2024. május 19-én.  (MTI/Lakatos Péter)

Ez is érdekelhet

képcím

Árvíz: lezárják az alsó rakpartokat, bezárt a Műegyetem...

képcím

Üdülőterületeket veszélyeztet a dunai árhullám

képcím

Verőcei hajóbaleset: a túlélő szerint száguldott a motorcsónak...