Rabszolga volt, az Albert-tó felfedezője lett: a titokzatos múltú Sass Flóra útja Erdélyből Afrikába

Startlap - Startlap
Majdnem a vidini pasa rabnőjeként kellett leélnie életét, mégis lady lett belőle, és fantasztikus kalandokban volt része. Vasárnap déli olvasgatós hírösszefoglaló.

Rabszolga volt, az Albert-tó felfedezője lett: a titokzatos múltú Sass Flóra útja Erdélyből Afrikába

Kis híján meghalt az 1849-es nagyenyedi mészárlás során, végül majdnem a vidini pasa rabnőjeként kellett leélnie életét. Mégis lady lett belőle, és angol férjével együtt ma a jelenlegi Uganda és Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő Albert-tó felfedezőjeként ismerjük. Ki volt ez a rejtélyes asszony? Sass Flóra fantasztikus kalandokkal teli életét ebből a cikkből ismerheted meg.

Azonosították Mátyás fiának és unokájának DNS-ét, hogy Kásler Miklós összerakhassa a király darabjait

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy tényleg Corvin János és Corvin Kristóf maradványai pihennek a horvátországi Lepoglava városában.Kásler Mikós így már összerakhatja és újratemetheti Mátyás királyt. Részletek itt.

“Még hány öngyilkosság kell?” – egy magyar férfival kezdődtek az óceánjárók különös halálesetei

Tavaly májusban a 28 éves Szaller József nadrágszíjával felakasztotta magát kabinjában munkahelyén, a Carnival Breeze nevű hajón. Józsefet egyik kollégája “nagyszerű emberi lényként” írta le, öngyilkossága sokkolta környezetét. A tragédiát számos újabb haláleset követte. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Elképesztő képek a Tiszáról: több száz köbméter szemetet sodort a parthoz a folyó

Fotó: MTI/Balázs Attila

Váltott műszakban, folyamatosan dolgoznak az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai a vásárosnaményi közúti híd lábánál. Egy nap alatt mintegy 300 köbméter hulladékot távolítottak el a Felső-Tiszából, de messze még a vége. Fotók és további részletek itt.

“Igenis érdemelsz egy jó életet, te ezt mind megérdemled és el is fogod érni, ugyanúgy, mint mások” – egy alapítvány, amely új esélyt ad a gyermekotthonok lakóinak

Kézzel-lábbal próbálták összekaparni

– mondja a Világszépe Alapítvány munkatársairól Dani. A szervezet tíz éve azon dolgozik, hogy pótolja a gyermekvédelem hiányosságait, és megadja a fiataloknak azt az egyéni figyelmet, amelyre a szociális rendszer egyedül képtelen. A egyik mentor, Tarcsa Tímea az előzetes letartóztatásból és a javítóintézetből hozta vissza Danit. Ebben a cikkben ők ketten mesélnek arról, hogyan dolgozik az alapítvány, a közös évekről, kihívásokról és szép emlékekről.

A kínai Jennifer Lawrence, aki az ország elsőszámú sztárjából közellenséggé lépett elő a béranya-botrány után

A huszonkilenc éves Zheng Shuang tavaly még Kína felső kategóriás hírességének számított, az egyik legeladhatóbb színésznő volt ő, aki letaszíthatatlannak tűnt csillogó trónjáról. Aztán idén januárban robbant a bomba: kiderült, hogy Shuang nem hajlandó magához venni a tengerentúlon, béranyáktól született gyermekeit. A fiatal színésznő bukása több egy súlyos bulvársztorinál, a kínai  jogrend és társadalom sötét oldalát világítja meg, ahol az állam ellensége mindenki ellensége. Bővebben.

Valentin-nap idén is lesz, és van egy jó hírünk, ha romantikus vacsorát tervezel: az éttermek is készülnek, itt vannak a menük

Tévedés ne essék, beülni kajálni még mindig nem lehet, de házhozszállítás volt, van és lesz, és az elsőrangú ételek kárpótolhatnak a személyes élmény hiányáért. Ebben a cikkben neves éttermek mutatják be, milyen finomságokkal rukkolnak elő egy hét múlva vasárnap.

Mivel állnak elő 2021-re nagy streaming szolgáltatók? A legjobbnak ígérkező műsorok a Netflixről, az HBO-ról és az Amazonról

A kábeltévék már évek óta stabilan az idősebb generációkra fókuszálva készítik tartalmaikat, hiszen az online tévézésre átállt fiataloknál esélyük sincs. Górcső alá vettük a magyar piacot évek óta uraló három óriás, a Netflix, a HBO Go és az Amazon Prime idei kínálatát. Íme.

A kőbányai szappangyár méltatlanul elfeledett zseniális fotósának képei az ötvenes-hatvanas évek munkásainak igazi arcáról

Fotó: Fortepan/Keveházi János

Üzemi operett, csinos gépíró kisasszonyok, köpenyes, micisapkás melósok a gyárudvaron, vállalati kirándulások, női focicsapat, sörözések, titokban elkapott pillantások: a rendszerváltást követő gyanús privatizáció a kőbányai Növényolaj és Szappangyárral együtt ezt a megkapó miliőt is elsöpörte. Keveházi János a vállalat raktárosa és könyvtárosa volt, akiből egy jobb világban profi fényképész lehetett volna, azonban végül csak az amatőr mozgalom fontos alakjaként vonulhatott be a történelmen kívüli elfeledett emlékezetbe. Hiánypótló képei, amelyek alászállást jelentenek a sémákon túli ötvenes évekbe, és az ideológiai díszletek mögött a munkásság sokféle arcát is megmutatják, erre a linkre kattintva nézegethetők.

A csillagjegy, aki minden férfit az ujja köré csavar

Kétes híre ellenére mágnesként vonzza magához a férfiakat, és valójában nem is olyan rossz ő, mint ahogy hiszik. Az asztrológia tanai szerint van egy jegy, amelynek szülöttei különleges kisugárzásukkal bárkit képesek megszerezni. Kíváncsi vagy, kiről van szó? Innen kiderül.

Ez is érdekelhet

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára

képcím

Kiderült, mivel ment Novák Katalin a pápához

képcím

Királyságot akar a Honfoglalás 2000 Egyesület