Pars Krisztián: Nem kellett arra hivatkoznom, hogy valamit becsempésztek az italomba, ezt én magam tettem meg

Startlap - Startlap
Az olimpiai bajnok kalapácsvető most először beszélt a doppingbotránya részleteiről.

Nemzeti Sport interjút készített Pars Krisztiánnal, akit 19 évnyi tiszta pályafutása után január 13-án doppingvétségen értek. Az olimpiai bajnok kalapácsvető azt mondja, mélyen elítéli a tiltott teljesítményfokzó szerek használatát, és soha nem is doppingolt. 

Sohasem próbálkoztam teljesítményfokozó szerekkel, de sajnálni sem tudtam azokat, akik fennakadtak a rostán. Néha úgy tűnt, hogy rám szálltak és mindenképpen fogást akarnak keresni rajtam az ellenőrök, nekem azonban soha nem vert szaporábban a szívem, ha az edzésen vagy a lakásom ajtajában megjelent egy ellenőr. Egyszer sem nehezítettem meg a dolgukat, miért is tettem volna? A nagy lebukások, a kifagyasztott minták megismételt vizsgálata, az ellenőrzések gyakorisága egyébként is minden józanul gondolkodó sportolót arra figyelmeztet, hogy a hormonakrobatáknak előbb vagy utóbb súlyos árat kell fizetniük

– fogalmazott Pers, aki azt mondja, nem teljesítményfokozót, hanem kábítószert mutatott ki a doppinglabor.

A fegyelmi tárgyaláson sem kellett arra hivatkoznom, hogy valamit becsempészhettek az italomba. Ezt ugyanis magam tettem meg, ha nem is a szó szoros értelmében. Egy születésnapi bulin követtem el azt a buta hibát, hogy alkoholos állapotban kipróbáltam valamit, amit addig sohasem. Az ital és az a valami gyorsan hatott, és nekem akkor pontosan arra volt szükségem, hogy kiszakadjak a valóságból, és a kellemes bódulatban végre ne a gondjaim foglalkoztassanak.

Arra a kérdésre, hogy “miféle gondjai lehettek egy köztársasági érdemrenddel kitüntetett élsportolónak”, a kalapácsvető azt mondta, “hónapok óta a padlón volt”. Nem bírta már a sérüléseket és a műtéteket, az üzleti ügyei sem alakultak jól, illetve egy bonyolult magánéleti problémája is volt.

Én még a táplálékkiegészítőt istenítő ügynököt is elhajtottam, amikor felfedeztem, hogy pontosan ugyanazt a készítményt és adagot adná nekem, mint a feleannyi idős Halász Bencének. Legalább megkérdezte volna, hogy miket eszek, szaftosakat, vagy zsírszegényeket, naponta hányszor étkezek, magam főzök, vagy éttermekbe járok. Nekem sohasem voltak lidérces álmaim, ha rosszul aludtam, annak egészen más volt az oka.

A meg nem nevezett szer fogyasztását a szombathelyi pályán szúrták ki az ellenőrök, amikor Pars kiment edzeni. 

Azonnal észrevettem, hogy ott vannak a pályán a doppingellenőrök, akik nem engem kerestek, de ha már házhoz jöttem nekik, tőlem is mintát kértek. Tettem, amit kértek, és egy pillanatra sem gondoltam arra, hogy az a bizonyos kedvcsináló, amit kipróbáltam a buliban, az bizony a vesztemet okozhatja

– közölte Pars Krisztián, akinek szülei nem tudnak az ügy részleteiről.

 

Nem mondtam el nekik mindent. Ma is csak azt tudják, hogy elkövettem egy buta hibát, amiért másfél évre eltiltottak. Semmi többet. Beérték azzal, hogy egy ideig nem versenyezhetek. Azt sem firtatták, hogy akkor mi lesz velem, mert tudják, hogy mindig is talpra tudtam állni. Vidéki emberek, kevés szóból értenek.

Mint mondja, legjobban attól félt, hogy “úgy elmeszelik, hogy esélye sem marad az újrakezdésre”. A WADA végül elfogadta az itthon kiszabott másfél éves eltiltás mértékét, amit akár négy évre is növelhettek volna. Legroszabbul a számkivetettséget viseli, ugyanis a sportolókat ilyenkor nem csak a versenyzéstől tiltják el, de a versenyekre sem mehet ki, és edzeni is csak akkor tud, ha nincsenek más atléták a pályán.

Az interjúból az is kidereült, hogy a doppingügy 10-15 millióval károsította meg Parsot, akinek eltiltása óta a klub nem ad fizetést, csak olimpiai bajnoki életjáradéka és a vállalkozása maradt meg. Július 13-án visszatérhet a versenyzéshez, amennyiben negatív doppingtesztet produkál.

Már számolom a napokat, vágom a centit, és kezdem összerakni magamat. Szívós parasztgyerek vagyok, aki mindent kibír, és még egy olyan szerencsétlen buta hibán is túl tudja magát tenni, amiért csak önmagát okolhatja. (…) Van bennem még legalább két év, és abba az ötödik olimpiám is beleférhet..

Ez is érdekelhet

képcím

Eltiltották a magyar vívót, nem megy az olimpiára Párizsba

képcím

Ez a hat szám százmilliókat ér: elvitték a hatos lottó...

képcím

Kivonult a honvédelem a Gyermelyihez, a debreceni dobozgyár állami...