Kivonult a honvédelem a Gyermelyihez, a debreceni dobozgyár állami felügyelet alá került

Startlap - Startlap
Több mint egy tucat újabb vállalathoz érkeztek Honvédelmi Irányító Törzsek. A Honvédelmi Minisztérium jelezte, hogy nem veszik át az irányítást a cégeknél, Debrecenben azonban Orbán Viktor egy mindenható kormánybiztost rendelt a dobozgyár élére, aki a tulajdonosok helyett dönthet. Esti hírösszefoglaló.

Kivonult a honvédelem a Gyermelyihez, a debreceni dobozgyár állami felügyelet alá került

A lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében újabb vállalatokhoz érkeznek Honvédelmi Irányító Törzsek – derült ki a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményéből. A szövegben kitérnek arra, hogy az Irányító Törzsek nem veszik át az érintett vállalatok irányítását. Ugyanakkor megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben Orbán Viktor szignójával, mely szerint péntek délelőtt állami felügyelet alá vonták a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t. Ennek értelmében ezentúl mindenről a kormánybiztos dönthet a cég tulajdonosai és vezetői helyett. Részletek itt.

A BKK-járatokon kötelező maszkviselés, Kecskeméten éjszakai kijárási tilalom lesz

Budapest főpolgármestere több szigorító intézkedésről döntött a járvány elleni védekezés érdekében, amelyeket egy Facebook-videóban közölt. Karácsony Gergely bejegyzését itt tudod megnézni.

A kecskeméti városvezetés is bekeményített: életbe lép az éjszakai kijárási tilalom. Ennek részleteiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Nyögi a kereskedelem a járványt: egyre több üzlet nyit ki szabálytalanul, a különadó miatt a Spar leépítésbe kezdett

A napokban hirdették ki, hogy májustól sávos különadóval sújtják a veszélyhelyzet végéig az 500 millió forintnál nagyobb éves árbevételt produkáló kiskereskedelmi üzleteket. A Spar esetében ez majdnem havi 1 milliárd forint többletköltséget jelent. Ennek meg is lett a következménye: a korábban a megnövekedett forgalom miatt felvett plusz dolgozókat nem tudják tovább finanszírozni, valamint költségcsökkentések is lesznek. A témáról itt olvashatsz tovább.

Mindeközben országszerte több kereskedő újranyitotta a kijárási korlátozás által bezárásra kötelezett üzletét. Ezért nemcsak őket, hanem a hozzájuk betérő vásárlókat is büntethetik. Részletek itt.

Orbán Viktor a kórházi ágyak kiürítéséről: Ha nem volna járvány, nem lenne kényelmetlen az életünk. De van. Nem mi csináltuk

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pénteken megtartották a miniszterelnök szokásos reggeli interjúját. Orbán Viktor egyebek mellett elmagyarázta, miért kell felszabadítani a kórházi ágyakat, jelezte, hogy a Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzet nem maradhat következmények nélkül, valamint reagált arra, hogy sokan viccelődnek a 13. havi nyugdíj visszaállításával kapcsolatban. Ha érdekel az interjú, akkor ide kattints, ahol nemcsak elolvashatod, de meg is hallgathatod a legfontosabb részeket.

Érettségi: összegyűjtötték az összes fontos információt, amit jelenleg tudni lehet az idei vizsgákról

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön jelentette be, hogy idén csak írásbeli érettségi lesz, amelynek időpontja változatlanul május 4-én esedékes. Azóta az erről szóló kormányrendelet is megjelent, ennek alapján ebben a cikkben megpróbálták megválaszolni a lehető legtöbb fontos kérdést a 2020-as vizsgákkal kapcsolatban

“Brüsszelben megint hazudnak reggel, éjjel meg este Magyarországgal kapcsolatban” – a Fidesz nem szavazza meg az EU közös állásfoglalását a koronavírusról

A fenti címmel adott ki közleményt a Fidesz az Európai Parlament azon állásfoglalásáról, amellyel közös uniós fellépést kérnek a járvány elleni védekezésben, az egészségügyi kapacitások növelését, illetve egy ambiciózus uniós költségvetés elfogadását sürgetik. A kormánypárt jelezte, hogy tartózkodni fognak a szavazáson. Miért? Innen kiderül. 

Nagyon úgy tűnik, hogy Kásler Miklós lehetetlent kért a kórházaktól: mégis elég lesz egy kicsit kevesebb üres ágy, legalábbis egyelőre

Pár nappal később módosították azt a miniszteri utasítást, miszerint a kórházi ágyak minimum 60 százalékát fel kell szabadítani a majdani koronavírusos betegek számára, méghozzá húsvét alatt. Az érintettek beszámolói alapján arra következtethetünk, azért, mert ezt képtelenség végrehajtani. Mi az új minisztériumi elvárás a kórházak felé? Hogyan néz ki a gyakorlatban az ágyak kiürítése? És egyáltalán: kell ennyi szabad kórházi férőhely? A kérdésekre szakértők, orvosok, és betegek hozzátartozói keresik a válaszokat ebben a cikkben

Újra fellángolt a tűz a csernobili övezetben: képeken a füstbe borult Kijev

Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Április eleje óta küzdenek a bozóttűzzel a csernobili lezárt zónában, ahol csütörtök délután ismét belobbant a tűz három helyen. A lángokat jelenleg sikerült megfékezni, azonban az ukrán fővárost ellepte a füst. Fotók és további részletek itt.

Megbukott a doppingteszten egy magyar vízilabdás

A Magyar Vízilabda Szövetség közleményt adott ki az esetről, amelynek lényegét itt foglalták össze.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Ódor Lajos Orbán Viktor kijelentéséről: "Nagyon nem szerencsés"

képcím

Orbán: Baloldali, háborúpárti ember követte el a merényletet...