Eltiltották a magyar vívót, nem megy az olimpiára Párizsba

Startlap - Startlap
Kun Annát eltiltották, nem indulhat a nyári játékokon a francia fővárosban.

A 28 éves vívó április 5-én jelentette be közleményben, hogy a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eljárás zajlik ellene.

A párizsi olimpiai kvótát kiharcoló párbajtőröző – a világranglista negyedik helyezettje – azzal követett el doppingvétséget, hogy tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni.

Két évre tiltották el

Kun Anna kedden a Nemzeti Sportot tájékoztatta arról, hogy ügyében a meghallgatásra múlt héten került sor, végül pedig – első fokon – két évre tiltották el, melynek kezdete május 10.
“Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, és csalódott vagyok a döntés miatt.

Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért – idézte a lap internetes oldala a sportolót, aki igazságtalannak tartja a büntetés mértékét. – “Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével.”

A tatai párbajtőröző azt külön kiemelte, hogy soha nem használt tiltott szert és a döntéshozók sem a tisztaságát kérdőjelezték meg.

Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása – írta Kun Anna.

Az eltiltás alatt még edzésre sem járhat

Jelezte, hogy most új fejezet kezdődik az életében, tele bizonytalansággal, ezért most időre és nyugalomra van szüksége, ezért további nyilatkozatot egy ideig nem ad a sajtó képviselőinek.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának elmondta: sajnálják az ügyet és Kun Annának minden segítséget meg fognak adni, hogy “gyorsan elteljen” a két év, és várják vissza.

Megjegyezte, hogy az eltiltás ideje alatt edzésre nem járhat, mert akkor az edzőjét, illetve azt is eltilthatnák, akivel vív, ugyanakkor minden olyan eszközzel támogatni fogják – akár pszichológussal, coachcsal -, ami nem sérti a WADA-kódexet.

Lehet magyar sportoló a számban

Női párbajtőrben Kun egyéni kvótát szerzett, ugyanakkor eltiltása ellenére is vélhetőleg lesz magyar versenyző a párizsi olimpián ebben a számban is, mivel azon országok képviselői közül, akik csapattal nem szereztek kvótát, Európából két vívó kerülhet az ötkarikás mezőnybe.

Márpedig az ebben a rangsorban első Kun Anna mögött az észt Nelli Differt következik, közvetlenül utána pedig Muhari Eszter, így a felszabadult hely neki járna.

A kapitány Muhari kapcsán elmondta, hogy a nemzetközi szövetség (FIE) engedélye kell az ő olimpiai szerepléséhez. Ehhez a magyar szövetség benyújtja a papírokat, jelezve, hogy Kun Anna elfogadja a büntetését és megkezdi annak letöltését.

Benyújtjuk azt a FIE-hez, hogy követve a feltolás elvét, az európai ranglistán a következő Muhari Esztert kérjük megnevezni, mint kvalifikált versenyzőt – mondta Boczkó Gábor.

A Magyar Vívó Szövetség az MTI megkeresésére mindezt megerősítve közölte: bízik abban, hogy Kun Anna visszatér a pástra, és ebben minden segítséget megadnak neki. Az MVSZ pedig mostantól azon dolgozik, hogy mielőbb bizonyossá és hivatalossá váljon Muhari Eszter indulása.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Tíz százalékkal emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

képcím

Visszatér Hosszú Katinka és megcélozza a hatodik olimpiáját