Paks2: a miniszter stábja igen rizikós lépésre szánta el magát

Az alapozást megelőző munkálatokat a hatósági engedélyek nélkül is megkezdenék.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 09:32

Süli János Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Direkt36 értesülései szerint Süli János bővítésért felelős miniszter stábja lépéseket tett egy olyan megoldás felé, ami biztosítaná, hogy a beruházás minél előbb elindulhasson. Ennek legfontosabb eleme, hogy lehetővé tennék, hogy az alapozást megelőző munkák, az úgynevezett munkagödör kiásása már azelőtt elkezdődhessen, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését.

Jelentős drágulással járhat

Ez egy annyira jelentős lépés, hogy legalább egy fontos jogszabályt biztosan módosítani kellene hozzá, amelyhez viszont az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. A javaslat viszont kockázatokat rejt. Ha a teljes beruházás terveinek engedélyezése előtt kezdik el az alapozást, akkor nem biztos, hogy az minden szempontból passzol majd a későbbi atomerőműhöz. Ha pedig kiderül, hogy az alapozás nem megfelelő, akkor ezt korrigálni kell, ami tovább drágíthatja a munkát – írja a portál.

Az oroszoknak pont jól jönne

az atomerőmű megépítésével megbízott orosz Roszatomnak előnyös lenne a lépés. Ők már régóta sürgetik építkezés megkezdését, és fel is vetették, hogy az engedélyeztetési eljárás módosításával fel lehetne gyorsítani a folyamatot. A mostani tervezett változtatásnak köszönhetően pedig végre tényleg megindulhatna az érdemi munka.

Mészáros és Szijj túl drágán csinálták volna

A Roszatom már korábban kiírta a munkagödör kialakításáról szóló tendereket. Erre a több mint 41 milliárd forintos értékű munkára jelentkezett a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László cége is, árajánlatot azonban végül nem tettek. A legtöbb ajánlat meghaladta azt az összeget, mint amennyit az oroszok erre a munkára szántak, így egyelőre nem tudni hogyan folytatódnak a tenderek.

Mai nap hírei

Magyarországon is megtalálható a világ leggusztustalanabb élőlénye

unilife.hu8 órája

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu9 órája

Titokban újabb taggal bővült Vilmos herceg és Katalin hercegné családja

joy.hu13 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu16 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu18 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu18 órája

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

168ora.hu19 órája

Mi lesz veled Kaszpi-tenger?

koponyeg.hu19 órája