Sötét jövőt jósol az IMF: 2023 még az idei évnél is rosszabb lehet

Startlap - Startlap
A Nemzetközi Valutaalap vezetője a rekordmagas drágulást termelő és a magyar kormány által is előszeretettel folytatott bőkezű osztogatások leállítását és a szegényeknek nyújtott célzott támogatásokat sürgeti. Délelőtti hírösszefoglaló.

Sötét jövőt jósol az IMF: 2023 még az idei évnél is rosszabb lehet

Míg a járvány kezelésének érdekében sikerült gazdasági együttműködésre lépnie a különböző országoknak, a háborús helyzet már rendkívül súlyos törésvonalak kialakulásának kedvezhet – fejtette ki Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője a Bruegel Intézet konferenciáján tartott előadásában.

Mindenhol az infláció leküzdése kell legyen a mindent felülmúló prioritás

– fogalmazott. Georgieva éppen a nálunk jellemző kormányzati osztogatások ellen szólalt fel, amely – ahogy azt a rekordmagas hazai infláció is mutatja – a drágulást erősíti. Bővebben.

Meghosszabbítja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet a kormány

Mindezt azzal indokolják, hogy a “határon érzékelhető migrációs nyomás az elmúlt időszakban erősödött”. További információkért katt ide.

Lemondott a paksi bővítésért felelős államtitkár

A kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg Süli János lemondása, távozásának oka ugyanakkor nem derült ki. A korábban miniszterként dolgozó Süli az ötödik Orbán-kormányban már korábbi fizetése negyedéért, már államtiktárként végezte feladatát, és Szijjártó Péter a napokban rendkívül élesen kritizálta a beruházás előkészületeit. Részletek.

Jelentős károk keletkeztek a zaporizzsjai atomerőműben

Metin Aktas/Anadolu Agenc

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői jelentős károkat találtak az orosz kézen lévő ukrajnai atomerőműben, az ENSZ demilitarizált övezet létrehozását sürgeti a területen. Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményei percről percre.

Szorít az idő az EU-s pénzek utáni hajrában: már Varga Judit is Brüsszelbe utazik

Az igazságügyi miniszternek több találkozója is lesz, amelyek középpontjában a jogállamisági eljárás, illetve a visszatartott uniós források állnak. A magyar kormánynak alig két hete maradt arra, hogy eloszlassa az Európai Bizottság főként korrupcióval kapcsolatos aggályait, amelynek érdekében igen komoly tempóra kapcsoltak a napokban. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Már a héten megérkezik Magyarországra is az új covid-vakcina

Az új, kétkomponensű oltóanyag az ígéretek szerint az eredeti vírus és annak mutációja ellen is hatékony. Arról, ki és hogyan kaphatja meg az oltást, itt írnak.

Mindeközben csökkent a koronavírusos fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma itthon. A legfrissebb, koronavírussal kapcsolatos statisztikák itt találhatók.

Egy apa és kislánya is a halálos miskolci baleset áldozata lett

Összesen öten haltak meg a 37-es számú főúton kedd este Miskolc és Szerencs között, ahol két Audi ütközött. A legfiatalabb áldozat mindösszesen 13 éves volt. A tragédiáról erre a linkre kattintva olvashatsz.

Hatalmas büntetőkamat várhat a csokosokra, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek

Sean Gallup/Getty Images

Jelenleg a legkedvezőbb 10 milliós lakáshitel esetében 20 év alatt közel 20 millió forintot kell visszafizetni, viszont a csoktámogatás maximális 10 millió forintjának fejében jó esetben semmit sem kell törleszteni. A jegybanki alapkamat növekedése miatt azonban – attól függően, mikor vették fel a hitelt, akár 58,75 százalék is lehet a büntetőkamat, amely már a legdrágább lakáshitelek költségét is messze meghaladja. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan számítják a büntetőkamatot, és azt is, miként lehet az összeget esetenként csökkenteni.

Péntektől vége a kellemes nyárias időnek

Csütörtök este hidegfront érkezik, amelynek hatására a hőmérséklet is visszaesik. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Polt Péter a parlamentben reagált Magyar Péter hangfelvételére

képcím

Magyar Péter országjárásra indul, és újabb tüntetést...

képcím

Varga Judit interjúját húsvéthétfőn is leadják a tévében