Orvosok és társadalomkutatók is tiltakoznak már a hajléktalanrendelet ellen

Elsőként az ügyvédek és bírák írták petíciót a hajléktalanságot büntető törvény ellen.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-24 09:47

Fotó: Thinkstock

Elzárással, közmunkával büntetik október 15-e óta azokat, akik többszöri figyelmeztetés után is közterületeken maradnak.

Elsőként az ügyvédek, bírók indítottak petíciót a hajléktalanságot büntető törvény ellen, most pedig az orvosok és a társadalomkutatók is felemelték a szavukat – írja a HVG.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban nyílt levélben tiltakoznak a hajléktalanrendelet ellen. Úgy érzik, „orvosként és felelős értelmiségiként”, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében:

„A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.”

Arra kérnek mindenkit, hogy tegyék meg a tőlük telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. El akarják érni, hogy a rászorulók valós segítséget kérhessenek és kaphassanak.

A szabályozás miatt eltűnnek a hajléktalanok, de nem a hajléktalanság szűnik meg. Viszont így eltűnnek a szociális és egészségügyi ellátórendszer elől is, nehezebben jutnak segítséghez.

A társadalomkutatók nyílt levelükben azt írják:

“hajléktalannak lenni nem bűn, és akkor sem lesz az, ha törvényt hoznak róla.”

Szerintük a hajléktalanság okai javarészt társadalmiak, Magyarországon kevesebb pénz jut a jóléti kiadásokra, a GDP folyamatosan csökken, a lakáspolitika pedig a felsőbb társadalmi rétegeknek kedvez. Ezzel együtt pedig jóformán semmiféle társadalmi szolidaritásra nem számíthatnak az érdek- és jogvédelemre kevésbé képes, anyagi, kapcsolati vagy más erőforrásaiktól legsúlyosabban megfosztott emberek.

A levelet aláíró több tucat társadalomkutató átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, és a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követeli.

Mai nap hírei

Fűteni csak okosan!

koponyeg.hu11 órája

Áremelés mellett döntött a Netflix

gsmring.hu14 órája

Pécsen megjelent a tigrisszúnyog – komoly kockázatot jelent

agroinform.hu16 órája

Hatalmasat nőtt az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu16 órája

Fordulat az időjárásban, erre nem számítottunk

metropol.hu18 órája

A Halloween nem azonos a Halottak napjával

eletforma.hu19 órája

Tessék megijedni, Európában újra regisztráltak madárinfluenzás eseteket

agraragazat.hu19 órája

Szigetszerű terjeszkedéssel bővül a hazai 5G-s lefedettség

itbusiness.hu19 órája