Kiemelt Hírek 2018. október 23.

Már 2100 jogász aláírta a hajléktalanságot büntető törvény ellen indított petíciót

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 23.
Vannak bírók is, akik egyetértenek vele.

Már nem csak ügyvédek, hanem több bíró is aláírta azt a petíciót, melyben a hajléktalanság büntetése ellen tiltakoznak – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Eddig több mint 2100-an csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút. A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással “oldja meg” a dolgot”

– írták a petícióban.

A petíciót elindító Ésik Sándor szerint egy olyan dolgot büntetnek, ami nem bűncselekmény, hanem egy nagyon szerencsétlen állapot. Ezen kellene segítenie a szociális ellátórendszernek, a hajléktalanokat támogató civil szervezeteknek.

Úgy gondolja, a bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, hiszen 2012-ben már kimondták a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés.

„Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottott kelljen hirdetni. Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni. De az eskünkben szó van az Igazságról is.”

Keresés az oldalon