Óriásira rúg az az összeg, amit a magyar lakosság a párnacihában tart

Startlap - Startlap
Tényleg rengeteg, főleg úgy, hogy a hitelek is számottevőek,

A magyar háztartások 2018-ban a GDP 5,9 százalékának megfelelő 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amiből a tavalyi negyedik negyedévre 735 milliárd forint, a negyedévi GDP 6,3 százaléka esett – jelentette hétfőn a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Nagyot nőtt az állampapír megtakarítás is

A háztartások nettó pénzügyi vagyona a pénzügyi tranzakciók mellett az árfolyamváltozásból és más átértékelődésből a múlt év során 1462 milliárd forinttal, ebből a negyedik negyedévben 236 milliárd forinttal gyarapodott, és az év végére 44 730 milliárd forintot ért el, 9,9 százalékkal nőtt egy év alatt.

A háztartások követelései összesen 4420 milliárd forinttal haladták meg tavaly december végén az egy évvel korábbiakat, a növekmény 41 százaléka készpénzben (675 milliárd forint) és betétekben (1138 milliárd forint) csapódott le. Az állampapírban elhelyezett lakossági megtakarítások 754 milliárd forinttal 5484 milliárd forintra nőttek tavaly.

A hitelek száma is emelkedett

A háztartási megtakarítások tavalyi növekményének 37 százaléka részvényekben és a tulajdonosi részesedést megtestesítő más értékpapírokban testesült meg, az év végén 22 300 milliárd forintnyi vagyont ért. A biztosítási díjtartalékok tavaly 26 milliárd forinttal emelkedtek és 4172 milliárd forintra rúgtak.

A háztartások kötelezettségei 379 milliárd forinttal emelkedtek tavaly, amiből 312 milliárd forint adósság ingatlanhitelekből származott, a fogyasztási hitelekből eredő adósság 68 milliárd forinttal nőtt.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Így kritizálta Matolcsy beszédét az ellenzék

képcím

Matolcsy keményen bírálta az Orbán-kormányt: "már a szankciók...

képcím

Itt az MNB nagy bejelentése: változások a zöld lakáshiteleknél