Így kritizálta Matolcsy beszédét az ellenzék

Startlap - Startlap
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán az Országgyűlés előtt fejtette ki véleményét, amiben nem rejtette véka alá csalódottságát az Orbán-kormányra nézve. Három ellenzéki párt nyilatkozatban reagált az elhangzottakra.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertette az Országgyűlés szerdai ülésén. A jegybank vezetője gyakorlatilag végig bírálta a magyar kormányt. Szavaira már az ellenzék is reagált.

MSZP: Matolcsy György is éveken keresztül tevőlegesen gyengítette a magyar gazdaságot

A szocialisták az általuk kiadott közleményt úgy kezdték, hogy a jegybankelnök decemberi beszédéhez képest még súlyosabb kritikákat fogalmazott meg a kormányzat gazdaságpolitikájáról. Ráadásul kijelentette: amikor a kormány hibáiról beszél, valójában a miniszterelnökről mond kritikát. A kormány és az MNB konfliktusa élesedni látszik.

Úgy vélik, egyértelmű, hogy az utóbbi hónapokban a kormány elmulasztotta megtenni azokat a lépéseket, melyek a gazdaságot javuló pályára állították volna. Szerintük a kormányzati propaganda előszeretettel fogja a brutális inflációt Brüsszelre, azonban most maga a jegybankelnök is elismerte azt, amit az MSZP is állít, hogy közvetlenül nem az EU-s szankciók okozzák az áremelkedéseket.

A szocialisták Matolcsy kritikájának leglényegesebb pontjainak nevezték a kormány teljesen elhibázott energiapolitikáját és az akkumulátorgyárak építését. Közleményükben kiemelik: a jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta elmulasztotta az energiagazdálkodás modernizálását, és rámutatott arra is, hogy az akkumulátorgyárak pedig rendkívül alacsony hozzáadott értéket termelnek, ezért telepítésük teljesen elhibázott.

Az LMP parlamenti frakciója szerint Matolcsy Györgynek ebben igaza van: nem éri meg akkugyarmatnak lenni

A párt szerint nyilvánvaló a törés a Fideszen/NER-en belül. Amíg Szijjártó Péter annak örül rendkívüli módon, hogy Magyarország a világ 15. legnyitottabb gazdasága, és hetente jelent be új akkumulátor-üzemeket, Matolcsy György jegybankelnök szerint az akkumulátorgyártásra, sőt a túlzott tőkebeáramlásra való hagyatkozás csapda. Az LMP úgy véli utóbbinak van igaza: nem szabad akkugyarmattá válnunk, mert azt nem csak a környezetünk, vízkincsünk és energiarendszerünk sínyli meg, hanem a gazdaságunk is.

Az ellenzéki párt hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma a Parlamentben nyilvánvalóvá tette, hogy rossznak tartja azt a gazdaságpolitikát, amit a “kormány, azaz Orbán Viktor” 2019 óta folytat. Szavai szerint rossz az a gazdaságpolitika, és nem vezet felzárkózáshoz, ami csak a külső tényezők bevonását, a külföldi tőkebeáramlást erőlteti.

Bodnár Zoltán (DK): Egymásnak feszült Orbán és Matolcsy

A Demokratikus koalíció nevében közleményt kiadó politikus szerint Matolcsy György ma az Országgyűlésben kimondta azt, ami eddig is nyilvánvaló volt: elvi ellentét van a jegybank és a kormány között. Az éveken át folytatott hibás jegybanki monetáris politika után a Magyar Nemzeti Bank tavaly ősszel beismerte, hogy Magyarországra az Európa-bajnok orbáni infláció jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Az Árnyékkormány pénzügyminisztere  szerint nem menti a korábban elkövetett hibákat, hogy Matolcsy vállalta a nyílt konfrontációt az Orbán-kormánnyal, amely végleg elvesztette az irányítást a magyar gazdaság felett, csak sodródik az eseményekkel, és nincs sem hosszú- sem rövidtávú válságkezelési, gazdaságpolitikai koncepciója.

Úgy fogalmazott, hogy az infláció elleni intézkedései csak fokozták az inflációs nyomást, a költségvetés hiánya pedig február végére elérte az egész évre tervezett hiány 44%-át. A költségvetési egyensúly érdekében tett intézkedések elégtelenek, pedig az Orbán-kormány már így is a soha nem látott megszorítások kormánya lett.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Közleményt adott ki Gyurcsányék kutyája

képcím

Két fázisban módosítják a KRESZ-t

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk