Kiemelt Hírek 2018. október 08.

Orbán Viktor korábban tandíjellenes volt – a kormány most mindenhol bevezetné

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 08.
A Corvinus megszüntetné az állami helyeket, a felsőoktatást pedig ennek mintájára alakítanák át.

Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban arról beszélt, ha az ő idejében tandíj lett volna, biztosan nem jut el idáig, ahogy sok más ember sem lenne annyira sikeres. Mindezt arra alapozta, hogy a tandíj kirekeszti a hozzá hasonlókat az egyetemekről. Mert az hagyján, hogy az albérletet, a kollégiumot, a tankönyveket fizetni kell, amiért a tanulás mellett meg kell dolgozni, de a tandíj az már sok. Kivédhetetlen csapásnak nevezte, mondván, „ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked”.

A jelek szerint sokat fordult a világ 10 év alatt. Miután a Corvinus rektora bejelentette, hogy szeretnék, ha a hallgatók 60 százaléka fizetne tandíjat, 2020-ra pedig teljesen eltörölnék az állami helyeket, és inkább saját ösztöndíjprogramot indítanának, Palkovics László miniszter felszólalt, hogy ez a követendő példa.

Az innovációs és technológiai miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján beszélt a tervekről – írja az atv.hu.

Szeretnénk, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett működnének, mint egy más országban működő egyetem, vagy mint egy Magyarországon működő magánegyetem

– mondta Palkovics.

Az MSZP ezt nem tartja jó ötletnek, mivel rengeteg, több 1000 gyerek marad ki így is a felsőoktatásból, míg a DK szóvivője felháborítónak nevezte az ötletet, illetve kiemelte, hogy korábban éppen a Fidesz kardoskodott a tandíjak ellen.

Ami a legszomorúbb azonban, hogy Polónyi István oktatáskutató szerint ezzel rengeteg gyerek, a jelenlegi diákok 25-30 százaléka kiszorulna a felsőoktatásból, ráadásul számos olyan szakma van, amely annyira rosszul fizet, hogy még a hitelt sem lehetne abból törleszteni később.

Keresés az oldalon