Kiemelt Hírek 2018. augusztus 28.

Kinek jár a 41 ezer forintos iskolakezdési támogatás?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 28.
Mutatjuk, milyen támogatást igényelhetnek a tanévkezdők a munkáltatónál, az önkormányzatnál és az államnál.

 

 

A munkáltatónk, az állam és az önkormányzat egyaránt segíthet enyhíteni a gyermekek tanévkezdésével járó terheket – írja az Új Nemzedék.

Az iskolakezdési támogatás július 1-től december 31-ig bármikor kérhető a munkáltatótól

A juttatást utalványok formájában biztosítják, amelyek a megfelelő üzletekben a fenti időszakban érvényesek, de kizárólag tanszereket, könyveket, és ruhákat vásárolhatnak belőle a jogosultak. A támogatás összege nem lehet nagyobb a bruttó minimálbér 30 százalékánál, vagyis legfeljebb 41 400 forint lehet, de ezt az összeget mindkét szülő igényelheti évente egyszer.

Az iskolakezdési támogatást azok kaphatnak, akiknek gyermeke köznevelési intézménybe jár és családi pótlékra jogosult.

Az államkincstárnál vagy a kifizetőhelyeken beiskolázási támogatás iránti kérelmet lehet benyújtani

A családi pótlékot két jogcímen folyósíthatják: nevelési támogatásként, illetve beiskolázási támogatásként. Iskoláztatási támogatás iránti kérelmet az nyújthat be az államnak, aki saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti vagy örökbe fogadó szülője, vagy az azzal együtt élő házastárs, vagy aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az eljárás már folyamatban van, illetve a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő és a gyám is. A támogatás összege minimum 12 200 forint, de a szülők családi állapotától, a gyermekek számától és egészségétől függően több tízezer forint is lehet.

 

A helyi önkormányzatok beiskolázási segélyt biztosítanak a rászorulóknak 

A segélyben az általános iskolában, nappali rendszerű középiskolában, szakiskolában tanuló 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő gyermekek, illetve a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató, önálló keresettel nem rendelkező fiatal felnőttek részesülhetnek, amennyiben a családjuban egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló szülő esetén 250%-át.

A feltételek és a kiutalt összeg önkormányzatonként változhat. A támogatás iránti kérelmet évente egy alkalommal, postai úton lehet benyújtani, május 31. és október 31. között.

Keresés az oldalon