Orbán: Felelős politikusként nem spekulálhatok

Startlap - Startlap
"A nyugati világ vezetői háborús lázban égnek"; az infláció esetében egyetlen fix pont létezik; Brüsszel és a magyar kormány között három területen zajlik csata. Péntek reggeli interjú a miniszterelnökkel a Kossuth Rádióban.

Van a Nyugat és vannak a többiek

Több mint egy eltelt azóta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, és elmondható, hogy a háború sokkal durvább és kegyetlenebb most, mint amikor elkezdődött, a halottak pontos száma nem ismert, de több százezerre becsülik – mondta Orbán. Szerinte a nemzetközi közvélemény két részre szakadt: van a Nyugat és vannak a többiek, türkök, arabok, kínaiak, afrikaiak. Utóbbiak azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak, ugyanis a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól, a magas élelmiszeráraktól ezek az országok is szenvednek.

Ezzel szemben a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek

– fogalmazott a miniszterelnök. Ennek az a következménye, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket küldenek Ukrajnába. Úgy véli, közel vagyunk ahhoz a javaslathoz is, hogy az Ukrajnával szövetséges országok katonáit is a harctérre  vonuljanak.

Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajuljon

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: senki ne higgye, hogy a háború támogatása valami tiszta erkölcsiségből fakad. Valójában komoly érdekek, üzleti spekulációk, katonai megfontolások húzódnak meg mögötte – sorolta a miniszterelnök, aki ezzel kapcsolatban nem kívánt konkrét országokat megnevezni.

Honvédelem

Van olyan helyzet, amikor az embernek megtámadják a hazáját, és azt meg kell védeni. Elég erősnek kell lenni, ahhoz, hogy megvédd magad. Ehhez kellenek emberek, akik szeretik a hazájukat, és kell egy ütőképes honvédség. Növelni kell a katonák számát, emelni kell a képzési szintjüket, a megbecsülésüket, az elkötelezettségüket, és modern technológiára van szükség. Fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és legyen békepárti. A baloldal a háborúpártiságot a nemzeti oldal a békepártiságot képviseli. A baloldal külföldi behatásra háborúpárti – foglalta össze a célokat és vázolta fel a jelenleg hazai belpolitikai helyzetet Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Európa hatalmi viszonyainak átszerkesztése zajlik, és a háború kimenetelétől függ, hogy milyenek lesznek ezek az új viszonyok. Azt mondta, felelős politikusként egyelőre nem spekulálhat arról, hogy milyen kimenetele lesz a háborúnak.

Infláció: egy fix pont van

A februári infláció minimálisan csökkent. Egyetlen fix pont: hogy december 31-ére az infláció 10 százalék alá megy. Hogy ez milyen ütemezéssel zajlik majd, azt még nem tudni. De az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta. A leggyorsabb inflációcsökkentő eszköz a szankciók eltörlése lenne, de erre jelenleg nincs lehetőség – mondta Orbán Viktor.

Brüsszelnek kell engednie

Készül a gyermekvédelmi törvény szigorítása. Ez újabb konfliktust szülhet a „brüsszeli bürokratákkal” – jelentette ki Orbán. Elmondta: három kérdésben van komoly vitánk Brüsszellel. Az egyik a migránskérdés. Ha nem engedjük be a migránsokat, pénzbüntetésre fognak ítélni. Magyarország a magyaroké, Magyarország magyar kell, hogy maradjon – fogalmazott.

A másik konfliktus a háború: mi békepártiak vagyunk, a nyugat háború mellett áll.

A harmadik vitás kérdés a gendernek nevezett ügy, a gyermekvédelem – folytatta a miniszterelnök. Szerinte Brüsszel követeli, hogy a szülők gyereknevelésben betöltött vezető szerepét szűntessük meg, és azt az iskolákban végezzék aktivisták. Ezt mi nem akarjuk – mondta Orbán. Hozzátette: a szülőknek joguk van, hogy megvédjék a gyerekeiket. „Ez akkora szakadék köztünk és Brüsszel között, hogy nem látom, miképpen fogjuk áthidalni, és mivel mi nem fogunk engedni, végül majd Brüsszelnek kell engednie” – mondta ki a végszót a miniszterelnök.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Óriási pechünk van

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak