Orbán: Ez a magyar fül számára megdöbbentő

Startlap - Startlap
A Közmédia Központ brüsszeli stúdiójában válaszolt a Kossuth rádió péntek reggeli kérdéseire a kétnapos uniós csúcstalálkozón tartózkodó miniszterelnök.

Háború és béke

Charles Michel Brüsszelben csütörtök este kijelentette, hogy az EU-nak növelnie kell védelmi felkészültségét. “Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Erre reagálva Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: “az egész csúcs vészjósló volt”. Szerinte Brüsszelből figyelve Magyarország egészen úgy néz ki, mint egy normális ország, bár vannak a Szomszédokra, a Dallasra vagy a Való Világra emlékeztető közjátékok is, de azért ott mégis egy higgadt, nyugodt és észszerű gondolkodás a jellemző. “De ha megérkezik az ember Brüsszelbe, meglepődik, itt háborús hangulat van” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy nem lehetünk közömbösek az Ukrajnában zajló tragédiával szemben, de “mi nem vagyunk hadviselő felek”. Szerinte az a távolságtartás, ami a higgadtsághoz kell, hiányzik Brüsszelben.

“Ők háborúban állnak Oroszországgal, háborús spirálban állnak” – mondta a miniszterelnök. Felidézte, hogyan jutott el Brüsszel a kezdeti sisakküldéstől addig, hogy ma már több nyugati ország katonákat állomásoztatna Ukrajnában. “Ez a magyar fül számára megdöbbentő” – fogalmazott, hozzátéve: “Vigyázni kell, hogy nehogy beszippantson az a 20 egynéhány ország háborús pszichózisa”. Orbán szerint ami 2-3 hónapja még elképzelhetetlen volt, azt 2-3 hónap után teljesen természetessé válik. Példaként említette, hogy Németország olyan rakétarendszert adna Ukrajnának, amivel “akár Moszkváig el lehet lőni”.

A brüsszeli nyilatkozatok következménye, hogy emberek százezrei halnak meg, menekültek milliói hagyják el az otthonaikat – mondta Orbán.

“Tűzszünet, béketárgyalás – ezt kell képviselnünk” – jelentette ki a kormányfő. Szerinte Magyarország sem egységes, mert a baloldal háborúpárti. Hozzátette: nagy szerencse, hogy a magyar közvélemény megőrizte a józanságát.

Orbán úgy látja, hogy a Nyugat is megkérdezi az embereket, csak nem úgy, ahogy Magyarországon teszi a kormány, ahol a fontos ügyekben az emberek lehetőséget teremt a kormány, hogy az emberek megfelelő hangerővel tudják kifejezni a véleményüket. Erre szerinte a nyugati országokban csak a választásokon nyílik lehetőség.

Orbán azt mondta, hogy az európai közvélemény többsége békepárti, csakhogy Brüsszel valójában “Soros György hálózatának a foglya”.

Európai gazda, ukrán gabona

Az ukrán gabona behozatala körüli uniós vitával, és a többek között emiatt is zajló gazdatüntetésekkel kapcsolatban Orbán elmondta: szerinte a baj gyökere az, Magyarország azért ellenzi az ukrán gabona behozatalát, mert Brüsszel nagyon komoly, már-már az észszerűség határait átlépő előírásokkal csökkenti az európai gazdák termelékenységét, miközben Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, ők olcsóbban termelnek, tehát versenyelőnyben vannak. Ha olcsóbban tudják adni a gabonát, mint a magyar gazda, akkor a magyar gazda elveszíti a piacát – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint “Brüsszel süket erre a dologra, mert háborús spirálban van. Azt akarja, hogy segítsük az ukrán gazdákat, de ezzel tönkretesszük saját magunkat”. Orbán szerint a megoldás az lenne, ha azonos termelési feltételeket teremtenének az ukrán és az európai gazdák számára. “A gazdák nem véletlenül dühösek. A hátukon általában fát lehet vágni. De ha már ők is megindulnak, akkor lehet tudni, nagy a baj” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák.

EP-választás

Miért hoztuk létre az Európai Uniót? Tette fel a kérdést Orbán, majd megválaszolta: Hogy béke legyen, meg jólét. Ehhez képest háború van, és nincs siker a jólétben sem – fogalmazott. Brüsszel nem tudja teljesíteni az ígéretét. Nem az Európai Unió intézményével van gond, hanem a brüsszeli bürokratákkal – jelentette ki.

Mi kell ahhoz, hogy sikerüljön elfoglalni Brüsszelt? – utalt a műsorvezető Orbán március 15-ei beszédére. Orbán szerint új dimenzió nyílt az európai politikában: a döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem az, hogy ki békepárti és ki háborúpárti. Az EP-be minél több békepárti képviselőt kell küldeni. Az orosz-ukrán háború “egy helyi ügy volt valahol ott Donyec külsőn” – mondta a miniszterelnök, aki szerint már a NATO bevonódásának veszélye is fennáll, ami pedig a harmadik világháború kitörésével fenyegetne.

Önkormányzati választás

Bár a műsorvezető szóba hozta, hogy a Fidesz megnevezte a napokban a főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát, valamint azt kérdezte Orbántól, hogy mi a Fidesz célja Budapesten, Budapesttel, a miniszterelnök távolabbról indította a válaszát. Szerinte a legfontosabb most, hogy “ami pénz nekünk jár Brüsszeltől, azt megkapjuk, hogy ne engedjük, hogy a baloldal ezt megakadályozza. Ma ez a csata zajlik. A baloldali magyar EP-képviselők ezt akarják” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választás óta Budapest is fogságban van. A fontos ügyeket nem a főpolgármester dönti el (Orbán nem nevezte nevén Karácsony Gergelyt – a szerk. megj.), “ezt nehéz is lenne róla elképzelni” – fogalmazott. Szerinte a városházán azok az emberek hozzák a döntéseket, akik 2010 előtt csődbe vitték az országot. Hozzátette: Budapest a nemzet fővárosa, Magyarország leggazdagabb városa: ez kellenen legyen az ország legszebb, legrendezettebb városa, de a pénz kifolyik a kasszából. Ki kell tenni Gyurcsány embereit, mert különben Budapest csődbe megy – mondta Orbán.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...

képcím

Orbán Viktor: Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?