Nem tudni, milyen kórokozótól betegedett meg 300 szombathelyi diák

A szakemberek vizsgálják a menzai fertőzés pontos forrását, amitől állítólag olyanok is megbetegedtek, akik nem is ettek az ebédből.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-02 11:18

Fotó: Thinkstock

 

300 szombathelyi diák fertőződött meg egy egyelőre ismeretlen, hányással és hasmenéssel járó betegséggel, miután a menzaebédet elfogyasztották – közölte az MTI. Sajtóértesülések szerint több diák rokonainál is jelentkeztek a tünetek. Az ebédet főző konyha működését felfüggesztették.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos közölte: a járványügyi kivizsgálás még tart, a laboratóriumi vizsgálat eredményei egyelőre nem érkeztek meg. Hozzátette: péntek délutánig 300 diák betegedett meg, közülük ketten szorultak kórházi ellátásra. A betegség lefolyása igen gyors, általában pár óráig, vagy legfeljebb egy napig tartanak a hasi görcsök, hányás, hasmenés, hőemelkedés, illetve a néhány esetben fellépett alacsony láz.

Rendkívül széleskörű mintavétel történt a helyszínen az ételekből, alapanyagokból, tisztító és fertőtlenítő szerekből

– írta közleményében Horváthné Sélley Ezsébet megyei főállatorvos, az élelmiszerlánc-biztonsági főosztály vezetője. Tájékoztatása szerint a mintákat a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának laboratóriuma jelenleg is vizsgálja. A mintavételt követően a hivatal munkatársainak irányítása mellett a főzőkonyhát fertőtlenítették, működését pedig a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek megérkezéséig felfüggesztették.

A nyugat.hu hétfői cikke szerint több érintett diák szülője kereste meg őket azzal, hogy péntek délután óta ők és a megbetegedett gyerekek testvérei is hasonló tüneteket produkálnak, pedig egyikük sem evett a szóban forgó ebédből.

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu5 órája

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu6 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu11 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu12 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com15 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu16 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu17 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu17 órája