Kiemelt Hírek 2018. április 20.

Néhány nap múlva már hazamehet az első hazai tüdőátültetett kislány

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 20.
A 13 éves Dorkának cisztás fibrózisa miatt volt szüksége a műtétre.

Napokon belül hazatérhet az a 13 éves lány, akin Magyarországon elsőként hajtottak végre tüdőátültetést – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Jelezte: korábban 24 gyereket készítettek fel ilyen beavatkozásra, azokat a műtéteket Bécsben végezték el magyar orvosok.

Merkely Béla megjegyezte: Magyarország a transzplantáció terén “világhatalomnak számít”, hiszen tízezer fölé ért a szervátültetések száma, tavaly decemberben pedig végrehajtották az ötszázadik hazai szívátültetést.

Szerdán jelentették be, hogy elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt; a 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

A sajtótájékoztatón néhány percre a kislányt is kapcsolták kórházi szobájából, aki így mesélt a műtét utáni első pillanatokról:

Hatalmas fellélegzés volt számomra. Korábban sokat romlott az állapotom, de jól éreztem magam, amikor felébresztettek, szóval bátran ébredtem.

Máté Dorkáról egynapos korában derült ki, hogy egy ritka születési rendellenességben szenved, aminek következtében gyakorlatilag megszűnik a tüdőben a légcserére alkalmas terület.  A műtét előtt annyira rossz állapotban volt, hogy “gyakorlatilag nem volt tüdeje”, oxigénhez kötve, fulladva, szenvedve élte mindennapjait.

Ha minden jól megy, egy év múlva a kislány újra iskolába mehet, és teljes életet élhet.

Forrás: MTI

Címlapfotó: Marjai János / 24.hu

Keresés az oldalon