'Bátran ébredtem' - üzent a tüdőtranszplantáción átesett magyar kislány

Startlap - Startlap
A műtét előtt Dorkának gyakorlatilag nem volt tüdeje.

Jól van és pénteken már haza is mehet a kórházból a március végén tüdőtranszplantáción átesett 13 éves kislány. Az a terve, hogy teljesíti a bakancslistáját – írja a 24.hu.

Máté Dorka az első gyerek, akin Magyarországon –  az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében – ilyen műtétet végeztek.

Dorkáról egynapos korában derült ki, hogy egy ritka születési rendellenességben szenved, aminek következtében gyakorlatilag megszűnik a tüdőben a légcserére alkalmas terület. 13 éves korára olyannyira leromlott az egészségi állapota, hogy a tüdőátültetés maradt az egyetlen esélye az életre.

A műtét előtt annyira rossz állapotban volt, hogy “gyakorlatilag nem volt tüdeje”, oxigénhez kötve, fulladva, szenvedve élte mindennapjait. A műtét után négy nappal pedig már mosolyogva fogadta orvosait, itt újjászületés történt – mondta Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője.

A sikeres operációról beszámoló sajtótájékoztatón néhány percre Dorkát is kapcsolták a kórházi szobájából. “Hatalmas fellélegzés volt számomra. Korábban sokat romlott az állapotom, de jól éreztem magam, amikor felébresztettek, szóval bátran ébredtem” – mesélt Skype-on a műtét utáni első pillanatokról a kislány.

Dorka azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy van egy bakancslistája, például meg szeretné látogatni Ausztráliában élő unokatestvérét, és megtanulni síelni, illetve ahogy ő maga fogalmazott: „bepótolni a 13 évet”.

Ha minden jól megy, egy év múlva a kislány újra iskolába mehet, de élethosszig tartó kapcsolat köti majd össze orvosaival. Ettől függetlenül teljes életet élhet, utazhat, sportolhat, síelhet is.

 

Címlapkép: Marjai János / 24.hu

Ez is érdekelhet

képcím

Bokros Lajos szerint már az államcsőd réme fenyegeti...

képcím

Zacher Gábor: A kötelező oltásnál a kormány úgy tett, mint...

képcím

Ennyit fizetsz magánműtétekért várólista nélkül