'Bátran ébredtem' - üzent a tüdőtranszplantáción átesett magyar kislány

A műtét előtt Dorkának gyakorlatilag nem volt tüdeje.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-04-19 12:00

Jól van és pénteken már haza is mehet a kórházból a március végén tüdőtranszplantáción átesett 13 éves kislány. Az a terve, hogy teljesíti a bakancslistáját – írja a 24.hu.

Máté Dorka az első gyerek, akin Magyarországon –  az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében – ilyen műtétet végeztek.

Dorkáról egynapos korában derült ki, hogy egy ritka születési rendellenességben szenved, aminek következtében gyakorlatilag megszűnik a tüdőben a légcserére alkalmas terület. 13 éves korára olyannyira leromlott az egészségi állapota, hogy a tüdőátültetés maradt az egyetlen esélye az életre.

A műtét előtt annyira rossz állapotban volt, hogy “gyakorlatilag nem volt tüdeje”, oxigénhez kötve, fulladva, szenvedve élte mindennapjait. A műtét után négy nappal pedig már mosolyogva fogadta orvosait, itt újjászületés történt – mondta Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője.

A sikeres operációról beszámoló sajtótájékoztatón néhány percre Dorkát is kapcsolták a kórházi szobájából. “Hatalmas fellélegzés volt számomra. Korábban sokat romlott az állapotom, de jól éreztem magam, amikor felébresztettek, szóval bátran ébredtem” – mesélt Skype-on a műtét utáni első pillanatokról a kislány.

Dorka azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy van egy bakancslistája, például meg szeretné látogatni Ausztráliában élő unokatestvérét, és megtanulni síelni, illetve ahogy ő maga fogalmazott: „bepótolni a 13 évet”.

Ha minden jól megy, egy év múlva a kislány újra iskolába mehet, de élethosszig tartó kapcsolat köti majd össze orvosaival. Ettől függetlenül teljes életet élhet, utazhat, sportolhat, síelhet is.

 

Címlapkép: Marjai János / 24.hu

Mai nap hírei

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu5 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu6 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu7 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com10 órája

Gólrekorddal jutott tovább a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi vb-n

168ora.hu10 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu10 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu11 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu11 órája