Nagy a baj Százhalombattán: már a jövő héten bejelenthetik a benzinárstop végét

Startlap - Startlap
Egy újabb csőrepedést is felfedeztek a Mol százhalombattai finomítójában, egyre kétségesebb a Dunai Finomító üzembe helyezése.

Nagyobb a baj Százhalombattán, mint gondolták, a Dunai Finomító péntekre tervezett üzembe helyezését el kell halasztani, és ha hétfőn sem indul újra, szinte biztosra vehető, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt – írja a Világgazdaság.

Az üzembe helyezés elhalasztásának az az oka, hogy egy második hibát, egy újabb csőrepedést is felfedeztek Mol százhalombattai finomítójában, a Dunai Finomítóban (DuFi) – értesült a lap. Azt írják, hétfőig legfeljebb 50–55 százalékos kapacitással működik a finomító, és

ha ezen nem sikerül változtatni, akkor akár már decemberben szükségessé válhat a 480 forintos hatósági ár felülvizsgálata.

A százhalombattai finomítóban egyébként a nyár közepe óta “tovább nem halasztható karbantartás” zajlik, ez a Mol történetének legkiterjedtebb nagyszervize. 

A Világgazdaság cikkében úgy fogalmaznak, hogy az üzem kiesése súlyosan érinti Magyarország üzemanyagellátását. Márpedig azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megerősítette az Indexnek adott szerdai interjúban, hogy ha veszélybe kerül az ellátásbiztonság, megszüntetik az üzemanyag-ársapkát.

Két feltétel

A hatósági ár fenntartásához a kormány szerint két feltételnek kell teljesülnie: az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalanságának és a a százhalombattai finomító folyamatos működésének.

A szerdai kormányinfón  Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kijelentette: “Ha nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni“. A Miniszterelnökséget vezető miniszter is hangsúlyozta, hogy az ellátásbiztonság a kulcs. Ugyanakkor jelezte, hogy december 5-én lépnek életbe az olajembargóra vonatkozó uniós szankciók.

Mit mond a Mol?

Magyarország ellátásbiztonsága valóban sérül – reagált tegnap Gulyás szavaira a Mol. A vállalat szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolajszállítás. Az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcsidőszakon kívül csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt, az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról: novemberben a Mol szolgálta ki a piac 85 százalékát – írja a 24.hu.

A Mol igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni – közölték. 

Nem éli meg a karácsonyt

Mindezek alapján elmondható, hogy az elmúlt egy évben soha ennyire közel még nem volt az a pont, hogy megszülessen a döntés a 480 forintos hatósági ár megszüntetéséről. Ha a DuFi hétfőn sem indul újra, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt – olvasható a Világgazdaság fentebb már idézett cikkében.

 

Címlapkép: Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ez is érdekelhet

képcím

A Mol lesz az Újpest FC tulajdonosa

képcím

Bejelentést tett a MOL: változik az üzemanyagárak januári...

képcím

Nem volt Mol-alkalmazott a pakisztáni támadás helyszínén