Navracsics: nem újdonság az uniós pénzek felfüggesztése

Startlap - Startlap
Az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós pénzek egy jelentős részének befagyasztását támogatja. A döntés bejelentése után rendkívüli kormányinfót tartottak szerdán.

A kormányinfót Navracsics Tibor kezdte, aki ismertette a kormány álláspontját az Európai Bizottság bejelentése után. Mint mondta, nem érte őket nagy meglepetés, a bizottság döntése nagyjából megegyezett a szeptemberi állásponttal. Kiemelte, nagy eredmény és nagyon büszkék rá, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar Helyreállítási Tervet, sőt nem is akárhogyan, mert hangsúlyozták, hogy a magyar terv a legkiválóbbak között van – mondta a miniszter. 

Hozzátette, hogy a  7,5 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) felfüggesztésére tett javaslat sem jelent újdonságot. Navracsics bízik abban, hogy a következő időszak vállalásait teljesíti a kormány, és meg tudják győzni a bizottságot és a tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani, az ország 2023-ban hozzá tud majd férni az összes uniós forráshoz.

Jövőre ennyi uniós pénz érkezhet

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a következő évben 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra,   amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok az év második felében.

Navracsics csak ekkor mondana le

Szintén kérdésre válaszolva, Navracsis Tibor elmondta: összességében sikeresnek ítéli a tárgyalásokat, ha az év végéig sikerül mindenben megállapodásra jutni. Az RTL riportere megkérdezte a minisztert, lemond-e posztjáról, ha továbbra sem sikerül megállapodni a bizottsággal, aki erre azt felelte: ha azért nem sikerül megállapodásra jutni, mert részegen megy a tárgyalásra, halálra sérteget mindenkit és bedobja az egyik biztos ablakát, akkor lemond – egyébként nem gondolkodik rajta. 

A pedagógusok januári béremelése is az uniós forrásoktól függ

 Gulyás Gergely azt mondta, ha a partnerségi megállapodást sikerül aláírni decemberben – amire szerinte a jelenlegi tervek szerint jó esély van – és az EFOP pluszból származó pénzekhez is hozzájuthat Magyarország januártól, akkor január elsejével a béremelésre sor kerül.

Jelezte: amit az állami költségvetésből egy ilyen nehéz évben garantálni tudnak, az a 10 százalékos emelés, de azt szeretnék, hogy a korábban bejelentetteknek megfelelően már januártól több mint 20 százalékkal tudják emelni a pedagógusok bérét. “A bizottságon múlik” – hangsúlyozta.

A kormányinfóról percről percre tudósítás itt.

Előzmények:

Miután az Európai Bizottság szerdán bejelentette döntését a Magyarországnak járó uniós pénzekről – a brüsszeli testület fenntartja a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének zárolását, ugyanakkor támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását -, rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Navracsics Tibor  területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás: A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjak költségeit

képcím

Orbán Viktor: A rendszerváltás óta 2022 volt a magyarok...

képcím

Gulyás Gergely: Ahogy jönnek az uniós pénzek,...