Uniós pénzek: itt az Európai Bizottság döntése

Startlap - Startlap
Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását, a felzárkóztatási pénzek komoly részét azonban befagyasztanák.

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – számolt be a döntésről az MTI.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti ajogállamisági mérföldköveket.

Közölte:

a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását.

Szavai szerint a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

 A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztetett az uniós biztos.

A Portfolio azt írja, Didier Reynders megerősítette azon korábbi értesüléseiket is, hogy végül a 27 féle szupermérföldkő közül 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére.

Mindez azt jelenti, hogy például az Országos Bírói Tanács jogköreit meg kell erősíteni, el kell hárítani azokat az akadályokat, hogy a magyar bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezés, vélemény kikérés érdekében (pl. Kúria működése). Emellett meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon.

 Reynders emlékeztetett: az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt javasolta a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból származó összeg befagyasztását. A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte.

Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be. A testület most továbbítja a tagállamokat tömörítő tanács számára a magyar intézkedések végrehajtására vonatkozó elemzését.

A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján a tanács hozza meg december 19-ig

– tette hozzá az uniós biztos.

Rendkívüli kormányinfó jön

A bizottsági bejelentést és a mai kormányülést követően 14. 30-kor Kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Navracsics Tibor témáért felelős tárcavezető és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Spar vezére szerint Orbán "zaklatja" őket, Svájcba...

képcím

Megindítja a pert az EP a Magyarországnak utalt uniós pénzek miatt

képcím

Kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarországgal szemben