Nácik által elrabolt műkincsek szerepelhetnek egy svájci múzeum tárlatában

A képek egy francia kollaboránstól kerültek a múzeumhoz.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-06 09:59

forrás: archives.gov

A berni Kunstmuseum újabb képeinek eredete kapcsán merült fel a gyanú, hogy azok a nácik által elrabolt műkincsek lehetnek. Előkerült ugyanis egy irat, miszerint a 116 műalkotást a múzeumnak adományozó, köztiszteletben álló Georges Keller műkereskedő kapcsolatban állt a náci megszállás alatt kollaboránsnak tartott Étienne Bignou francia műkereskedővel, írja az MTI alapján az Index.

Matisse- és Dalí-képek is vannak köztük

A francia-svájci-brazil állampolgárságú Keller az ötvenes évek és 1981-ben bekövetkezett halála között 116 műalkotást adományozott a svájci múzeumnak, közöttük Henri Matisse és Salvador Dalí festményeit. A Frick Collection Reference Library New York-i kutatóintézet levéltára szerint Keller és Bignou együtt dolgoztak Párizsban a Georges Petit Galériában, amely 1933-ban történt bezárásáig impresszionista festőkre szakosodott. Étienne Bignou ezután saját galériát nyitott a francia fővárosban, Keller volt az üzlettársa. A levéltár szerint Keller nyitotta meg a Bignou Galéria New York-i leányvállalatát.

Nem adtak hozzájuk dokumentációt

Amelie Ebbinghaus, az elveszett műkincsekre szakosodott Art Loss Register adatbank kutatója szerint a francia állam és a szövetséges hatalmak dokumentumaiból kiderült, hogy Bignou német vásárlókkal tárgyalt Párizsban, és akkoriban kollaboránsként tartották számon.

Ez nem jelenti azt, hogy a képek kétes forrásból erednek, de nem is zárható ki

– mondta Amelie Ebbinghaus, az elveszett műkincsekre szakosodott Art Loss Register adatbank kutatója. Nina Zimmer, a múzeum igazgatója elmondta, hogy már korábban is gyanús volt, hogy a Keller által svájci múzeumoknak adományozott műkincsekhez nem adtak dokumentációt. Zimmer kormányzati támogatást kért és kapott a képek eredetének kutatásához.

Svájc régebben furán állt ehhez a kérdéshez, de mára ez elmúlt

Mindez a svájci gyakorlat megváltozásáról tanúskodik, az alpesi államnak ugyanis nem mindig volt egyértelmű hozzáállása a nácik által elrabolt műkincsekhez – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség, amely emlékeztetett rá, hogy a kilencvenes években – más országokhoz hasonlóan – Svájc is a második világháború idején tanúsított magatartása felülvizsgálatára kényszerült nemcsak a műkincsek, de a zsidók által elhelyezett bankbetétek kapcsán is.

Mai nap hírei

Háromezer alatt a fertőzöttek, kétszáz alatt a halottak száma

demokrata.hu11 órája

Jön a fél évig tartó nyár hazánkban is - ez pedig katasztrofális következményeket hoz magával

koponyeg.hu12 órája

Ez volt Törőcsik Mari utolsó kívánsága - Varnus Xavért bízta meg azzal, hogy teljesítse

femcafe.hu12 órája

Fordulópont jöhet Gyárfás Tamás perében

magyarnemzet.hu13 órája

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

digitalhungary.hu14 órája

Szabó Zsófi fantasztikus hírrel szolgált. Vagy mégsem?

napmintnap.com15 órája

Titokban költözött haza Vietnámból Törőcsik Mari fia

metropol.hu15 órája

György herceg viselkedése láttán egyértelmű, milyen jövőt szánnak neki

joy.hu15 órája