A Spar vezére szerint Orbán "zaklatja" őket, Svájcba menekítették a vagyonukat

Startlap - Startlap
Az osztrák vezérigazgató azt állítja, azt kérték tőlük, engedjék meg Orbán Viktor rokonának, hogy befektethessen a Spar magyar leányvállalatba.

Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk

– válaszolta a Pressének egy szombaton megjelent interjúban Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója arra a kérdésre, mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar az árstop és a különadók miatt feljelentést tett az Európai Bizottságnál. A vállalat szerint az adó- és árszabályozás diszkriminatív, sérti az áruk szabad mozgását és más uniós jogokat, és azt szeretnék elérni, hogy kötelezettségszegési eljárás induljon Magyarország ellen. Mindeközben az élelmiszer-üzletlánc a kisajátítástól való félelem miatt Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét és átszervezte magyarországi működését.

Arról, mit remélnek az uniós panasztól, Reisch a lapnak elmondta:

Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes.

A magyar piacról való esetleges kivonulást illetően az osztrák anyavállalat feje határozott nemmel felelt:

nem, nem akarjuk elhagyni Magyarországot. Sokat fektettünk be ott, és több ezer munkahelyet teremtettünk. Teljesen érthetetlen nekünk, hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak.

Az interjúra felfigyelő Telex számos kérdést küldött az témában a Miniszterelnöki Kabinetirodának, ahonnan szűkszavú válasz érkezett.

A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!

– közölték.

A Spar két részre osztotta a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését svájci leánycégükbe, az Aspiag Managementbe telepítették át – derült ki a Lebensmittel Zeitung pénteki cikkéből, amelyet az Economx szemlézett. 

Mert tudjuk, hogy Orbán nem akar bejutni Svájcba, és meg akartuk nehezíteni a hozzáférését a magyar üzletekhez

– közölte Hans Reisch. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által működtetett szupermarket üzletág pedig immár az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolódik. A részleg részesül a csoportos adózásból, amivel Hans Reisch szerint évente 10 millió eurót spórolnak meg. A Spar vezére úgy véli, Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, és úgy fogalmazott:

a Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát.

Reisch felidézte, hogy az Európai Parlament tavaly júniusban jelezte, “mélyen aggasztja”, hogy számos cég magyar oligarchák kezébe kerül. A külföldi szereplők gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...

képcím

Orbán Viktor: Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?