Müller Cecíliát megkérdezték, van-e elég szakember a lélegeztetőgépek működtetésére

Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-06 12:26

MTI/kormany.hu

Müller Cecília a koronavírus-járvány aktuális hazai adatainak ismertetésével indította az operatív törzs keddi tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos elmondta, jelenleg 22 722 aktív fertőzött van az országban, 627 főt ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen.  A 39. és 40. hét adatainak összevetéséből azt látni, hogy az elmúlt héten 14 százalékkal nőtt a pozitivitások aránya. Eddig a 20-29 éves korosztály volt a leginkább érintett, esetükben most enyhe csökkenés tapasztalható. Jelentősen emelkedik viszont a 30-60 év közötti korosztály aránya az aktív fertőzöttek körében. A 14 éven aluliak áránya alacsonynak mondható, az 5 %-ot sem éri el.

Területi szempontból a járvány megjelenése óta Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, a legkevesebbet pedig Békés, Bács-Kiskun és Tolna megyében.

Kiss Róbert rendőr alzredes azzal kapcsolatban, hogy Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról érkezők számára, elmondta: a részletszabályok még nem ismertek teljes mértékben, ezért kérnek mindenkit, aki Romániába kíván utazni, előtte tájékozódjon az aktuális feltételekről.

Újságírói kérdések:

Arra a kérdésre, hogy van-e elég szakember a lélegeztetőgépek működtetésére, Müller Cecília annyit válaszolt, tavasszal “megtörténtek az átképzések”, és ezek mellett rendelkezésre áll a feladat ellátására alkalmas, már a járvány előtt szakképesítést szerzett személyzet.

Vannak-e fertőzésgócok az országban? A tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta, jelenleg a közösségi terjedés a jellemző, tehát az egész országban bárhol jelen lehet a fertőzés. Egy-egy halmozódás ugyanakkor bárhol előfordulhat, ahol többen egy közösségbe összejönnek. Ilyen a tiszaújvárosi eset is, amelynek vizsgálata jelenleg is zajlik.

Van-e a PCR-tesztek mellett olyan megbízható gyorsteszt, amit a hatóságok is használni fognak? Müller Cecília válaszában jelezte, több olyan teszt is van, ami “várhatóan Magyarországon is bevezetésre kerül”.

Arra a kérdésre, hogy alkalmas-e a fertőzés kiszűrésére a lázmérés az iskolákban, a tisztifőorvos elmondta, a hőmérőzés megfelelő eljárás a láz kimutatására. Hozzátette: irreális értékeknél meg kell ismételni 15 perc után a mérést. Mérési hiba természetesen előfordulhat, ebben az esetben az eszközt kell megvizsgálni – jegyezte meg Müller Cecília.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Mai nap hírei

Láttál már 200 kg-os édesvízi halat?

agroinform.hu2 órája

Jogellenes az idősek kizárása a vásárlásból

168ora.hu3 órája

Ma is hatezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu4 órája

Megeszi-e az egér a poloskát?

agraragazat.hu5 órája

Egy régi ismerős: Oroszlán Szonja

szimpatika.hu5 órája

A női fehérnemű története

she.life.hu8 órája

Nagyot újít a Huawei

itbusiness.hu18 órája

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?

metabro.hu19 órája