Müller Cecília: nem kell tartanunk a védőoltásoktól

Bővült az oltóhelyek száma, eddig 3789 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát. Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-30 12:22

Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kezdte a szerdai tájékoztatót egy kedvező hírrel: a reggeli órákban 70 ezer vakcina érkezett Magyarországra, ami további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. Fokozatosan érkeznek majd további szállítmányok. Az országos tisztifőorvos elmondta: a védőoltások beadása az oltakozási terv szerint zajlik, az egészségügyi dolgozók közül nagy számban megkapták már a vakcinát azok, akik az intenzív, a sürgősségi, vagy a covid-osztályokon dolgoznak.

Ma jelentősen, 21-re bővült az oltási helyek száma az eddigi 5-ről. A háziorvosok, az alapellátó egészségügyi szolgáltatók részére is bővül a kör, Müller Cecília arra kéri a bármelyik szektorból érkező egészségügyi dolgozókat, hogy figyeljék az intézmények honlapjait, de a koronavirus.gov.hu-n, vagy a vakcinainfo.gov.hu-n is közzéteszik az oltóhelyek nevét, elérhetőségét, amint ez megtörténik, közvetlenül jelezhetik az igényeket az oltópontok felé. Néhány napon belül szintén bővül az oltópontok száma, jövő év elején már 25 ponton kaphatják meg a vakcinát az egészségügyi dolgozók, utánuk a szociális intézmények lakói és dolgozói kerülnek sorra, majd az oltóanyag mennyiségét függően bővítik a kört.

Az országos tisztifőorvos megköszönte, hogy sokan jelezték már az oltakozási szándékot, a levelekkel együtt már közel 600.000 főt tartanak számon, akik szeretnék felvenni az oltást. 462 ezren regisztráltak a honlapon, 136 ezren pedig levélben jelezték a szándékot. 

Müller Cecília emlékeztetett, hogy minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról, egy kérdőív kitöltése és egy rövid vizsgálat után. Emellett egy beleegyező nyilatkozatot is ki kell tölteni a továbbra is önkéntes és ingyenes védőoltás felvételéről. Mint elhangzott, egyik védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de azért fontos, hogy ne betegedjünk meg súlyosan, ne legyenek súlyos szövődmények. Két oltás biztosítja az immunitás kialakulását, az első oltást követő 21. nap tájékán kell a másik oltás, két oltást követő egy hét múlva alakul ki a teljes védettség.

Müller Cecília úgy fogalmazott, nem kell tartanunk a védőoltásoktól, hiszen azok már bizonyítottak. Olyan fejlesztésű vakcináról van szó, aminek szintén van előzménye, nyilvánvalóan nem lehet 3 hónap alatt védőoltást kifejleszteni, de ennek már régi története van, hiszen már a SARS-1, MERS járvány alatt sok fejlesztő, kutató végezte a munkát, nem a nulláról indultak. Mint mondta, büszkék Karikó Katalinra, akinek oroszlánrésze volt a kutatócsapatával együtt ennek a kifejlesztésében.

Mint mondta, melléhatások előfordulhatnak, mint minden gyógyszernél. Kijelenthető azonban, hogy nem gyakori és enyhe mellékhatásokról van szó, általában helyi reakciókról, mint a bőrpír, a duzzanat az oltás helyén, amik maguktól elmúlnak. Ritkán, de előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, vagy izomfájdalom, egy kis levertség. Nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció, éppen ezért az oltóhelyeket most is felkészítették arra, ha ilyen történne, akkor ott helyben minden a rendelkezésre álljon. 

Az első négy nap során 3789 egészségügyi dolgozót oltottak be. Müller Cecília a friss járványügyi adatokat is ismertette.

Ezt követően Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt 24 nap rendőri intézkedéseinek adatait ismertette, mint elhangzott, 227 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A tájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszoltak, így elhangzott: a Nemzeti Népegészségügyi Központban tárolják a Szputnyik V vakcinát, ez lehetőséget ad arra, hogy egy tudományos együttműködés keretében vizsgálják az oltóanyagot. Egyelőre a kutatást kezdték el és az együttműködést az orosz féllel. Jelenleg hazánkban még nem azonosították be az új mutánstörzset. Müller Cecília fontosnak tartotta leszögezni, hogy ez a variáns sokkal gyorsabban terjed, mint az ismert koronavírus, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi változat. A tájékoztatón az is elhangzott, jelenleg nincsen influenzajárvány Magyarországon. 

Mai nap hírei

Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

444.hu11 órája

Menet közben esett darabjaira az új traktor

agroinform.hu11 órája

Ezt okozza aha túl kevés a pajzsmirigy hormon

napidoktor.hu13 órája

Már költözik a honvédség a Központi Raktárba

transpack.hu15 órája

Kelet-európai rabszolgáktól erős a német húsipar

agraragazat.hu15 órája

Menczer: Senki nem tiltja, hogy olyan gyártókkal tárgyaljunk, akikkel Brüsszel nem

168ora.hu17 órája

Donald Trump azért még utoljára odaszúrt egy nagyot a Huawei-nek

gsmring.hu17 órája

„Magyarországon akarok élni”

demokrata.hu18 órája