Müller Cecília: A teraszok nyitásával nem lett több fertőzött

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-05-12 12:05

MTVA/Bizományosi: Róka László

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt 24 óra járványhelyzettel kapcsolatos rendőrségi intézkedéseiről számolt be.

A keddi járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arról számolt be, hogy “szaporán folyik a munka az oltópontokon, a háziorvosi rendelőkben és az oltóbuszokon is”. Az utóbbiak jelenleg a borsodi kistelepüléseket járják, eddig 9 megyében 81 településen 18 ezer főt részesítettek oltásban Janssen-vakcinával.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakulnak – mondta el az országos tiszti főorvos.

Nyomatékosította, hogy a 16-18 évesek csütörtöktől jövő keddig tartó kampányszerű oltása során mindenki vigye magával az időpontfoglalásról szóló, letöltött és kinyomtatott igazolást, valamint a szülői hozzájárulást. Ezen kívül a személyi igazolványra és a TAJ-kártyára is szükség lesz. Hangsúlyozta, hogy aki május 13-áig nem tölti be a 16. életévét, az nem veheti fel az oltást.

Egy egészen friss, de részleges adatról is beszámolt Müller Cecília: Budapest és az agglomeráció szennyvizeiben elkezdett csökkeni a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. “Úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket” – fogalmazott.

Ma 65 ezer Moderna-, holnap pedig 67 AstraZeneca-vakcina érkezik az országba – hangzott el.

A nemzetközi adatok és a tudományos ajánlások alapján új hazai ajánlást fogalmaztak meg a várandós kismamák és a szoptatós anyukák oltásáról. Erről minden esetben az oltóorvos dönt. Továbbra is a Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják számukra. Változás az, hogy a 12. terhességi hét betöltését követő héten adható az első adag, a második adagot viszont még a 36. hét előtt ajánlott beadni.

Ha valaki nem tud megjelenni az oltóponton a 2. adag oltásra, annak mi a teendője? Az újságírói kérdésre válaszolva Müller elmondta, fel kell hívni telefonon az oltópontot, jelezni kell, hogy nem tudunk megjelenni. Ekkor már rögtön új időpontot is meg lehet beszélni.

Lesz-e pótregisztráció a 16-18 éveseknek? – hangzott el a következő kérdés. A kampány most zajlik, de kampányon kívül 16 év felett bárki jelentkezhet oltásra – válaszolta az országos tiszti főorvos.

Mai nap hírei

Mindenki fedezékbe! Szombat este 8 órakor égi háború lesz

promotions.hu5 órája

Sorra zárnak be a balatoni szabadstrandok: egyre kevesebb helyen fürödhetünk ingyen

penzcentrum.hu5 órája

Államcsínyt vizionál a volt alkotmánybíró

magyarnemzet.hu5 órája

Hazai híres emberek különös iskolai végzettségei

joy.hu7 órája

Meztelenkedjünk!

napidoktor.hu16 órája

Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra

privatbankar.hu17 órája

Ifjabb Schobert Norbika is beszállt a családi bizniszbe- nekiestek a kommentelők

ifaktor.hu18 órája

Százmilliós veszteség érte Tiborcz István cégének tokaji luxusszállodáját is

mfor.hu19 órája