Mekely Béla: Az oltásnak semmilyen veszélye nincs

Szombaton beadták az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-26 20:24

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Simay Katalin főnővért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Az oltás az új típusú koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora szombat délután az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Mekely Béla hangsúlyozta: az oltásnak semmilyen veszélye nincs. Az a kevés szövődmény – ami döntően helyi reakció – nem összehasonlítható azzal a tünetegyüttessel, amit az új típusú koronavírus okoz.

A rektor elmondta: a Semmelweis Egyetem klinikáin is – ahol az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többsége szeretné az oltást – elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat. Most azok kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül a Covid-ellátásban dolgoznak az intenzív osztályokon és a sürgősségi betegellátásban, továbbá egyes speciális betegeket kezelő egészségügyi dolgozók.

Merkely Béla példaként említette, számos olyan fertőzött van az intézményükben, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Ismert, hogy az új típusú koronavírus súlyosbítja a koszorúér-betegséget, sokszor heveny szívizom infarktust, szívizom elégtelenséget okoz. Emellett számos olyan beteget is kezelnek a kórházban, akiknek tüdőfelülete súlyosan károsodott és emiatt műtüdő kezelést kapnak.

95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben

A rektor megjegyezte, amikor a “betegellátásában minden kézre szükség van, akkor valóban az egészségügynek kell elsőnek lenni”. Fontos, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztonságot adjanak azáltal, hogy 95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben.

Az egészségügyi dolgozók rendkívüli módon helytálltak – mondta Merkely Béla, de figyelmeztetett: egy apró hiba is megbetegedést, súlyos betegséget, akár halált okozhat körükben. Ha az egészségügyi dolgozóknak hosszú időn keresztül kell minden nap helytállni, “akkor egyedül az oltás az, ami meg tudja őket védeni” – fogalmazott.

Pfizer-BioNTech vakcina a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Mellékhatások előfordulhatnak

Magyarországon az első koronavírus elleni védőoltást szombaton adta be Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

A főorvos a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára.

Szlávik János kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.

Az M1 aktuális csatornán az egyik beoltott, Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Itt elolvashatod, hogyan érkezett az első vakcinaszállítmány szombat reggel Magyarországra.

(MTI)

Mai nap hírei

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu7 órája

Titokban újabb taggal bővült Vilmos herceg és Katalin hercegné családja

joy.hu11 órája

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu12 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu14 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu16 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu16 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu18 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu19 órája