Már SMS nélkül is lehet időpontot foglalni Pfizerre

Startlap - Startlap
Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként Görgy István számolt be az oltási program aktuális állásáról és a következő, heti oltási tervről.

Az országos oltási munkacsoport vezetője szerint “egyre inkább fellélegezhetünk, de addig nem dőlhetünk hátra, amíg minden regisztrált meg nem kapta az oltást”.

Elmondta: eddig 5 millió 100 ezer fő regisztrált, és 85%-uk megkapta már az oltást.

Ma már nem kell vakcinára várni, sokkal több van az országban, mint az oltásra jelentkezettek száma – hangzott el.

Az 5 millió megrendelt Sinopharm-vakcinából eddig 4,5 millió érkezett meg az országba, az államtitkár mindenkinek ajánlja, hogy éljenek a lehetőséggel.  

Korlátozottan lehet még foglalni AstraZeneca-vakcinát, de a vártnál kevesebb fog érkezni a következő időszakban, ezért ezek a második oltásokra lesznek félretéve, első körös AstraZeneca-oltásra egy ideig nem lehet számítani – jelentette ki György István.

Szputnyik-vakcina szintén korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Ebből több már nem is érkezik az országba.

Mától újabb, 199 ezer adag Pfizer-vakcinára lehet időpontot foglalni. Ezeket csütörtöktől vasárnapig oltják el. Az időpontfoglalók ezúttal nem kapnak külön, sms-es értesítést. 

A következő hétre várt Pfizer-szállítmány egy részét szintén meghirdetik majd első körös oltásra.

A 16-18 évesek számára már nem indítanak újabb oltási kampányt. Ők a felnőttekhez hasonlóan regisztrálhatnak és foglalhatnak időpontot – mondta el az államtitkár.

A háziorvosok is folytatják az oltásokat, ők Sinopharm-, Moderna– és Janssen-vakcinával oltanak.

Elindult a külföldön élő és a határon túli magyarok regisztrációja is. Időpontot még nem tudnak foglalni, erről később kapnak tájékoztatást – közölte György István.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy a mai nappal megváltoztak az Ausztriába történő beutazás szabályai, ezekről itt számoltunk be részletesen.

 

A keddi járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fertőzöttek az aktív korosztályból kerülnek ki, az átlag életkoruk 43 év.

Az országos tiszti főorvos egy “gyakran felmerülő” témában is megszólalt. Közölte: az oktatónak és a szülőnek is védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie a babaúszáson

Nincs előírt időintervallum a beadott oltás és a véradás között. De mégis érdemes pár napot várni – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

Ez is érdekelhet

képcím

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a...

képcím

Augusztus 1-re áll össze Müller Cecília új hivatala

képcím

Íme Müller Cecília új hivatala