Kiemelt Hírek 2021. május 19.

Már SMS nélkül is lehet időpontot foglalni Pfizerre

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. május 19.
Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként Görgy István számolt be az oltási program aktuális állásáról és a következő, heti oltási tervről.

Az országos oltási munkacsoport vezetője szerint “egyre inkább fellélegezhetünk, de addig nem dőlhetünk hátra, amíg minden regisztrált meg nem kapta az oltást”.

Elmondta: eddig 5 millió 100 ezer fő regisztrált, és 85%-uk megkapta már az oltást.

Ma már nem kell vakcinára várni, sokkal több van az országban, mint az oltásra jelentkezettek száma – hangzott el.

Az 5 millió megrendelt Sinopharm-vakcinából eddig 4,5 millió érkezett meg az országba, az államtitkár mindenkinek ajánlja, hogy éljenek a lehetőséggel.  

Korlátozottan lehet még foglalni AstraZeneca-vakcinát, de a vártnál kevesebb fog érkezni a következő időszakban, ezért ezek a második oltásokra lesznek félretéve, első körös AstraZeneca-oltásra egy ideig nem lehet számítani – jelentette ki György István.

Szputnyik-vakcina szintén korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Ebből több már nem is érkezik az országba.

Mától újabb, 199 ezer adag Pfizer-vakcinára lehet időpontot foglalni. Ezeket csütörtöktől vasárnapig oltják el. Az időpontfoglalók ezúttal nem kapnak külön, sms-es értesítést. 

A következő hétre várt Pfizer-szállítmány egy részét szintén meghirdetik majd első körös oltásra.

A 16-18 évesek számára már nem indítanak újabb oltási kampányt. Ők a felnőttekhez hasonlóan regisztrálhatnak és foglalhatnak időpontot – mondta el az államtitkár.

A háziorvosok is folytatják az oltásokat, ők Sinopharm-, Moderna– és Janssen-vakcinával oltanak.

Elindult a külföldön élő és a határon túli magyarok regisztrációja is. Időpontot még nem tudnak foglalni, erről később kapnak tájékoztatást – közölte György István.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy a mai nappal megváltoztak az Ausztriába történő beutazás szabályai, ezekről itt számoltunk be részletesen.

 

A keddi járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fertőzöttek az aktív korosztályból kerülnek ki, az átlag életkoruk 43 év.

Az országos tiszti főorvos egy “gyakran felmerülő” témában is megszólalt. Közölte: az oktatónak és a szülőnek is védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie a babaúszáson

Nincs előírt időintervallum a beadott oltás és a véradás között. De mégis érdemes pár napot várni – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

Keresés az oldalon