Kiemelt Hírek 2018. április 24.

Már 10 halott a torontói gázolásban – videón a gyanúsított őrizetbe vétele

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 24.
Egy rendőrtiszt egymaga szállt szembe a 25 éves férfival.

Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt – mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke.

Úgy fogalmazott, hogy “az incidens határozottan szándékosnak tűnik”, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

Alek Minassian (Forrás: CBC News/LinkedIn)

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök “tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. “Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.

Időközben a Youtube-ra felkerült egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy a gyanúsított egy  fegyvernek látszó tárgyat tart a kezében, miközben feléje közelít egy rendőr. Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. Chrytia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Warren Toda

Keresés az oldalon