Halálra gázolták Moszkvában a költőt, aki nyíltan kritizálta Putyint

Startlap - Startlap
A moszkvai közlekedési minisztérium szerint a jármű nem lassított, amikor Lev Rubinstein átkelt az úton.

Apám, Lev Rubinstein ma meghalt

– jelentette be lánya, Maria. A 76 éves férfit január 8-án elütötte egy autó Moszkvában, súlyos állapotban került kórházba, majd néhány nappal később elhunyt – írja a Guardian

Lev Rubinstein a szovjet underground irodalmi élet kulcsfigurája volt, az orosz konceptualizmus egyik alapítójaként tartják számon, amely irodalmi avantgárd mozgalom az 1970-80-as években kigúnyolta a szocialista realizmus hivatalos doktrínáját.

A költő saját műfajt teremtett a költészet és a színház között, rövid mondatokat írt kis kártyákra, a cetlikről a verseket a színpadon olvasta fel. Könyvtárosként végzett mindennapi munkája és a szovjet korszak bürokráciája ihlette előadásait, amelyek során az abszurd komédiát és az improvizációt ötvözte. A Szovjetunió összeomlása után műveit széles körben publikálták.

Rubinstein nyíltan ellenséges volt Putyin kormányával szemben, és rendszeresen tiltakozott a Kreml fokozódó elnyomása és az emberi jogok megsértése ellen.

Miután Putyin megindította teljes körű támadását Ukrajna ellen, Rubinstein más neves írókkal együtt nyílt levelet írt alá, amelyben elítélték a “bűnös háborút” és a Kreml “hazugságait”.

A moszkvai közlekedési minisztérium szerint a jármű nem lassított, amikor Rubinstein átkelt az úton.

Az előzetes információk szerint a Rubinsteint elütő sofőr 12 hónap alatt 19 közlekedési szabálysértést követett el – közölte a hivatal. A hatóságok vizsgálatot indítottak az incidens ügyében.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...

képcím

Putyin nyert és már az ukrajnai békekötésről gondolkodik

képcím

Vlagyimir Putyin fölényesen vezet az első részeredmények szerint