'Magának nagyobb szüksége van rá, mint nekem' - a 71 éves földeáki háziorvos, aki egy füzettel küzd a hálapénz ellen

A kistelepüléseken különösen nehéz dolga van annak, aki nem szeretne elfogadni semmit a pácienseitől, hiszen ők rendszerint megszégyenítve érzik magukat, ha az orvos visszautasítja a megspórolt pénzüket, vagy egy félretett doboz tojást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-20 12:16

Fotó: Steve Hockstein/Bloomberg via Getty Images

Dr. Csehpál Etelka háziorvos régóta praktizál Földeákon, ahol egy érdekes újítást vezetett be a hálapénz elleni küzdelem jegyében. A 71 éves doktornő közel öt évtizede dolgozik háziorvosként, Szegedről ingázik a Makó közeli községbe, ahol jelenleg egy kifüggesztett papír hirdeti a rendelőben, hogy amennyiben a beteg elégedett az orvosi ellátással, azt írja bele a kihelyezett Dícséret és panasz füzetbe, és ne pénzzel fejezze ki háláját – írja a 24.hu.

Csehpál doktornő azt mondja, ő is fogadott már el hálapénzt pályája elején altatóorvosként, igaz, valójában csak egy doboz desszertről volt szó. A falon lévő felhívás szerint a hálapénzt megszüntetésén túl az egészségügyi körülmények javítása a céljuk. A füzetbe kritikákat is várnak, nem csak dícséretet, ennek ellenére egyelőre oldalakon át csak köszönő és méltató szavakat írtak a betegek. “Pedig tudom, hogy vannak hibáim is” – mondja a háziorvos.

Dr. Csehpál Etelka szerint falun erősen berögzött szokás a hálapénz, és a betegek megalázónak érzik, ha a kevés pénzüket, vagy egy kis háztájit nem fogadja el az orvos. A doktornő úgy próbálja feloldani ezt a helyzetet, hogy elmondja:

Magának nagyobb szüksége van rá, mint nekem.

Dr. Csehpál kiemelte, hogy amennyiben szeretnénk kiűzni az egészségügyből a hálapénz intézményét, ahhoz elsőként a szakdolgozók fizetését kell emelni, majd pedig meg kell változtatni az emberek gondolkodását. Hozzátette: a rendszer átalakításában leginkább a fiatal orvosokra számít.

Mai nap hírei

Az alábbi frizurákkal letagadhatsz 10 évet

joy.hu8 órája

Egyetlen lélegeztetőgépet sem szerzett – esett neki Szijjártó Donald Tusknak, aki korcsnak nevezte az illiberális demokráciát

168ora.hu12 órája

Meghalt a Samsung elnöke

gsmring.hu13 órája

Hatalmasat ugrott a hazánkban regisztrált új fertőzöttek száma

demokrata.hu14 órája

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

magro.hu14 órája

Olcsó és menő ajándék: Jysk hekkelés felsőfokon

otthonka.ezalenyeg.hu16 órája

A török elnök elmeorvosi vizsgálatra küldené a francia elnököt

napmintnap.com17 órája

Kovács Kati lehengerlő szépség volt fiatalon - Sosem látott fotók

femcafe.hu18 órája