Kiemelt Hírek 2018. július 19.

Kövér László és Szijjártó Péter közel 700 ezer forintos fizetésemelést kapott, de a többi képviselő se járt rosszul

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 19.
Bánki Erik, aki 517 ezres emelést kapott azt mondja, a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése is nőtt, ezért jár az emelés a politikusoknak is.

Az ellenzék jelentős része is megszavazta kedden azt a törvényjavaslatot, ami szerint augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény. Vagyis az eddig 748 ezer forintos alapbérük 948 ezer forintra nőne. Mivel az összeg a parlamentben betöltött tisztségektől függően még tovább emelkedhet, az RTL Klub csütörtök esti Híradójában megvizsgálta, pontosan mennyivel is nő az egyes politikusok bére.

Kövér Lászlónak házelnökként az alapilletmény 2,7-szerese jár majd, vagyis az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió forintot fog kapni – ez 674 ezer forintos emelés. A fideszes Bánki Erik bizottsági elnök és frakcióvezető-helyettes is, ő korábbi 997 ezer forintja helyett több mint 1,5 millió forintot vihet majd haza. Bánki Erik, aki 517 ezres emelést kapott azt mondja, a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése is nőtt, ezért jár az emelés a politikusoknak is.

A magasabb honoráriumok a kormánytagokat is érinti: ők eddig a képviselői fizetés 30 százalékát kapták meg a miniszteri, államtitkári apanázsuk mellé, az új törvény értelmében azonban ezentúl a teljes képviselői fizetés jár nekik is. Szijjártó Péter külügyminiszter esetében ez 666 ezer forintos fizetésemelést jelent, ő összesen majdnem 2 millió forintot fog keresni augusztustól.

Gréczy Zsolt DK-s képviselő, aki nemmel szavazott a módosításra, a csatornának elmondta: cinikusnak tartja a kormány magatartását, ami azzal indokolja az emelést, hogy a közszolgálatban utolsóként a parlamenti képviselők fizetését növelték. Gréczy szerint a pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók bérének emelése nem volt akkora, hogy azzal kérkedni lehetne, és egy politikus ne méregesse saját fizetését más ágazatok dolgozóinak fizetéséhez.

 

 

Ugyan az elmúlt években nem változott a politikusok bére, az új szabály az átlagkeresethez igazította a juttatásaikat: ha nő az átlagfizetés, akkor a képviselők fizetése is emelkedik. A törvény értelmében a hazai jövedelmek csökkenése esetén a képviselők fizetését az előző évi, magasabb keresetek alapján kalkulálják.

Keresés az oldalon