Kövér László és Szijjártó Péter közel 700 ezer forintos fizetésemelést kapott, de a többi képviselő se járt rosszul

Bánki Erik, aki 517 ezres emelést kapott azt mondja, a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése is nőtt, ezért jár az emelés a politikusoknak is.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-19 16:30

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Az ellenzék jelentős része is megszavazta kedden azt a törvényjavaslatot, ami szerint augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény. Vagyis az eddig 748 ezer forintos alapbérük 948 ezer forintra nőne. Mivel az összeg a parlamentben betöltött tisztségektől függően még tovább emelkedhet, az RTL Klub csütörtök esti Híradójában megvizsgálta, pontosan mennyivel is nő az egyes politikusok bére.

Kövér Lászlónak házelnökként az alapilletmény 2,7-szerese jár majd, vagyis az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió forintot fog kapni – ez 674 ezer forintos emelés. A fideszes Bánki Erik bizottsági elnök és frakcióvezető-helyettes is, ő korábbi 997 ezer forintja helyett több mint 1,5 millió forintot vihet majd haza. Bánki Erik, aki 517 ezres emelést kapott azt mondja, a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése is nőtt, ezért jár az emelés a politikusoknak is.

A magasabb honoráriumok a kormánytagokat is érinti: ők eddig a képviselői fizetés 30 százalékát kapták meg a miniszteri, államtitkári apanázsuk mellé, az új törvény értelmében azonban ezentúl a teljes képviselői fizetés jár nekik is. Szijjártó Péter külügyminiszter esetében ez 666 ezer forintos fizetésemelést jelent, ő összesen majdnem 2 millió forintot fog keresni augusztustól.

Gréczy Zsolt DK-s képviselő, aki nemmel szavazott a módosításra, a csatornának elmondta: cinikusnak tartja a kormány magatartását, ami azzal indokolja az emelést, hogy a közszolgálatban utolsóként a parlamenti képviselők fizetését növelték. Gréczy szerint a pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók bérének emelése nem volt akkora, hogy azzal kérkedni lehetne, és egy politikus ne méregesse saját fizetését más ágazatok dolgozóinak fizetéséhez.

 

 

Ugyan az elmúlt években nem változott a politikusok bére, az új szabály az átlagkeresethez igazította a juttatásaikat: ha nő az átlagfizetés, akkor a képviselők fizetése is emelkedik. A törvény értelmében a hazai jövedelmek csökkenése esetén a képviselők fizetését az előző évi, magasabb keresetek alapján kalkulálják.

Mai nap hírei

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

ezalenyeg.hu5 órája

Több százezer csirkét kell levágni a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában

agroinform.hu7 órája

Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

mezohir.hu8 órája

Baloldali rémálom: Szijjártó Péter és Mészáros Lőrinc együtt ünnepelt

demokrata.hu9 órája

Orrspray-vel a koronavírus ellen?

napidoktor.hu9 órája

Vujity Tvrtko: Eljött a búcsú ideje

femcafe.hu10 órája

Tokár Tomi átélte minden szülő rémálmát: 3 hónapos kisfia kórházba került

joy.hu13 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu15 órája