Havi 462 ezer forinttal nőtt Pintér Sándor fizetése tavaly

Startlap - Startlap
A Belügyminisztérium államtitkárai is 17,5 százalékos illetményemelésben részesültek 2023-ban. A Miniszterelnöki Kormányiroda elhallgatta a miniszterelnöki döntését.

Tavaly márciusban 17,5 százalékos illetményemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – derült ki a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból. A 24.hu ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda 2023 szeptemberében azt közölte, tavaly nem nőtt sem a miniszterek, sem az államtitkárok fizetése.

A lap megtalálta a magyarázatot a látszólagos ellentmondásra.  2022 júniusa óta az összes kormányzati vezető illetményét – ezek július 1-jétől a következő év június 30-áig érvényesek – a miniszterelnök határozza meg. A Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu júliusi illetményekre rákérdező adatigénylésére válaszul azt írta, nem történt tavaly emelés, azt viszont nem említették meg, hogy

Orbán Viktor már három hónappal korábban, 2022 márciusában felemelte a kormánytagok fizetését.

Egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény szerint a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani – ezért állíthatta a Miniszterelnöki Kormányiroda, hogy tavaly júliusban nem volt emelés, arra viszont nem tértek ki, hogy ez már márciusban megtörtént – írja a lap.

A 17,5 százalékos illetményemelés, amelyben Pintér Sándor biztosan részesült, megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg. A rendészeti ügyek mellett az oktatásért és az egészségügyért is felelős BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük.

Pintér fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta 3 millió 95 ezer forintot kap miniszterként.

A többi tárca részéről hasonló adatszolgáltatás 2022 nyara óta nem történt, a 24.hu ezzel kapcsolatos kérdéseire pedig egyelőre nem válaszoltak, így nem tudhatjuk, hogy máshol is emelkedtek-e a miniszteri és államtitkári fizetések.

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ez is érdekelhet

képcím

Egyszerre 24 kórházigazgatót mentettek fel Pintérék

képcím

Pintér bejelentette, hogy januártól biztosan jön a tanárok...

képcím

Pintér: halálos lövöldözés is volt a magyar-szerb határon