Ennyit fognak keresni a parlamenti képviselők - durván megemelik saját fizetésüket

Nagy egyetértésben az ellenzék is megszavazta.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-13 10:51

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

A parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat értelmében nagyjából 200 ezer forinttal megemelik a parlamenti képviselők fizetését – számolt be az Index.

Ez azt jelenti, hogy a képviselők a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát tehetik zsebre, hiszen az eddigi 748 ezer forintos tiszteletdíjuk 948 ezer forintra nő majd.

Azok, akik bizottsági tagok, az alapbér 1,2-szeresét keresnék, de ha a törvényalkotási bizottság tagjai, esetleg más bizottságban is benne vannak, akkor még ennél is több pénzt kapnának. A frakcióvezetők az újonnan megállapított alapfizetés dupláját, a frakcióvezető-helyettesek pedig kicsivel több mint a másfélszeresét vihetnék haza.

Az Országgyűlés elnöke – jelen esetben Kövér László – az alapilletmény 2,7-szeresét kapná, vagyis majdnem 3 millió forint, és ehhez jönnek más támogatások.

Az alelnök az alapilletmény dupláját kapná, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökének juttatását 1,7-szeres szorzóval számolnák.

Jár üzemanyagkártya is

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak, amelyet havonta töltenének fel különböző összegekkel figyelembe véve azt, hogy a politikus milyen messze él a fővárostól, és választókerülete mekkora.

A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnának, míg az, aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendő üzemanyagot fedezhetne abból. Az összeg azonban ennek akár a másfélszerese lehet a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselői esetébe.

A lakhatási támogatás is emelkedik

A képviselők lakhatási támogatása is emelkedik, mivel ez a tiszteletdíj 25 százalékaként van meghatározva. Ezen felül a havi keretet is nő: aki egyénileg jutott be, annak fizetése dupláját bocsátják rendelkezésére, aki pedig listán került be, az a fizetésével megegyező keretet kap.

Az indoklás szerint a parlamenti képviselők bérét emelték utoljára

A Fidesz-frakció közleményében így indokolta a fizetésemelés bevezetését:

A kormány 2010 óta a közszolgálat számos területén hajtott végre béremelést, ami több mint félmillió dolgozót érintett. Az elmúlt hat évben 51 százalékkal emelkedett az átlagbér és duplájára nőtt a szakmunkás bérminimum. A pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte a kormány és ugyanilyen arányban nő 2019-ig a rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók bére. Az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, és magasabb bért kapnak már mások mellett a mentősök, ápolók, a bölcsődei nevelők, a szociális és a kulturális ágazat, a járási- és kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói is.
Ezek után a sorban utoljára a parlamenti döntéshozók alapilletménye emelkedik, 18,5 százalékkal. A javasolt megoldás a képviselők javadalmazását a gazdaság teljesítményétől teszi függővé

– idézi a 24.hu.

Az ellenzék is simán megszavazta

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot fogadott el pénteki ülésén a törvényalkotási bizottság.

A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez.

 

 

Mai nap hírei

Jönnek a fagyok

agroinform.hu9 órája

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu9 órája

A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

koponyeg.hu10 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu11 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu13 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu16 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu17 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu17 órája