Komoly problémáik támadhatnak a Brexit miatt az angliai magyaroknak

Főleg a szürkén foglalkoztatott dolgozók vannak veszélyben, akik a nyelvet sem beszélik jól.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-13 19:13

Fotó: Thinkstock

Az Egyesült Királyság 2019. március 29-én lép ki az Európai Unióból, 2020 végéig azonban még minden európait ugyanazon jogok illetik meg, mint a Brexit előtt. Az ott élő 3,5 millió külföldit kiutasítani ugyan nem fogják az országból, tartózkodásukat azonban engedélyhez kötik- írja a hvg.hu.

Az East European Resource Center (EERC) szerint több százezer Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európait érinthet igencsak kellemetlenül ez a tény, ugyanis a regisztráció komoly papírmunkával jár, és sokan még csak azt sem tudják, hogy szükség van rá. A kelet-európai régióból érkezők támogatásával foglalkozó londoni érdekvédő szervezet szerint főleg a szürkegazdaság nyelvtudás nélküli munkásai vannak veszélyben.

Az EERC vezetője, Barbara Drozdowicz elmondta: hiába próbálja tájékoztatni a helyzetről az érintetteket a brit belügyminisztérium a közösségi médián keresztül, hiszen sokan nem használják ezeket a felületeket, ezek az emberek még a lakhatásukat, vagy az adóbevallásukat sem saját maguknak intézik. Drozdowicz hozzátette: a tudatlanságot a regisztrációt intézők ki is használhatják.

Nemcsak a szigetország friss bevándorlóira vonatkoznam az új szabályok, hanem sok olyan emberre is, aki már több évtizede háborítatlanul ott él. A Nagy-Britanniában élő európai polgárok szigetországban született gyermekei esetében is problémát jelenthet a regisztráció.

Címkék:

Brexit

Hozzászólások