Kimondta az alkotmánybíróság, hogy a Stop Soros törvény nem alkotmányellenes

Startlap - Startlap
De az új büntetőjogi tényállás akkor nem alkalmazható, ha "a cselekmény célja kizárólag a rászorulók szenvedéseinek csökkentése".

Az Alkotmánybíróság (AB) csütörtökön kiadott határozata szerint nem alkotmányellenes a Stop Soros törvény, de olyan esetekben, amikor “a cselekmény célja kizárólag a rászorulók szenvedéseinek csökkentése, a velük való emberséges bánásmód”, nem lehet alkalmazni a jogellenes bevándorlás elősegítését szankcionáló új büntetőjogi tényállást.

Ezt megerősítendő, az Alkotmánybíróság alkotmányos követelményként állapította meg, hogy az új tényállás nem alkalmazható az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét teljesítő, önzetlen magatartásokra

– olvasható a határozatban. A köznyelvben Stop Soros néven elhíresült, a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosítást az AB az Amnesty International Magyarország által benyújtott indítvány nyomán vizsgálta felül.

Az emberi jogi szervezet “annak megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a büntető törvénykönyv jogellenes bevándorlás elősegítését és támogatását szankcionáló új rendelkezései sértik az Alaptörvényt, mégpedig a büntetőjogi normák egyértelműségének követelményét és a szólásszabadságot”. 

Az Alkotmánybíróság közölte, hogy mivel “az új bűncselekménynek még nincsen bírói gyakorlata, ezért nem vonható le alappal olyan következtetés, hogy a tényállásban szereplő egyes meghatározások eleve értelmezhetetlenek lennének”. Az AB az Amnesty alkotmányjogi panaszát a következőkben idézett megfontolásokra tekintettel elutasította, ugyanakkor “szükségesnek látta az új bűncselekmény alaptörvény-konform értelmezésének alkotmányos követelmény formájában történő megerősítését”.

Az új bűncselekmény csak szándékosan követhető el és célzatos, vagyis az elkövetőnek tudnia kell arról, hogy olyan személy érdekében folytat szervező tevékenységet, aki valójában nincs üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott. Hasonlóképpen tisztában kell lennie azzal, hogy az ország területére jogellenesen belépőt, vagy jogszerűtlenül itt tartózkodót segít tevékenységével tartózkodási jogcím szerzésében. E tudomás fennállását pedig a nyomozó hatóságnak kell bizonyítania. A szólásszabadság sérelme pedig azért nem következett be, mert az új bűncselekmény kizárólag az olyan véleménynyilvánítást tiltja, amelynek célja más személyek jogellenes magatartásra indítása, egyébként a migrációval kapcsolatos véleménynyilvánítást, a közéleti viták tartalmát nem érinti. (…) A tényállás szövege nem utal a humanitárius segítségnyújtást célzó tevékenységek tilalmára, és az Alaptörvényben megkövetelt észszerű értelmezés mellett bíróság nem is juthat ilyen következtetésre.

Hozzáteszik: “az elesettek és a szegények megsegítése alaptörvényi kötelesség, ezzel összeegyeztethetetlen lenne büntetéssel fenyegetni az olyan segítő, önzetlen tevékenységet, amely a büntető törvénykönyvben tiltott céllal nem áll összefüggésben.”

Ez is érdekelhet

képcím

Felfedték magukat az Ukrajnát segítő amerikai zsoldosok

képcím

Észak-Korea kész százezer katonát küldeni az oroszok...

képcím

A kutyáját védte a 25 éves férfi, amikor halálra késelték a...