Felfedték magukat az Ukrajnát segítő amerikai zsoldosok

Startlap - Startlap
Új szakaszba lép a háború; Kárpátalját és Magyarországot is belekevernék a koszovói konfliktusba; akár félmillió ukránt deportálhattak már az oroszok; lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője. Az ukrán-orosz válság hírei.

Felfedték magukat az Ukrajnát segítő amerikai zsoldosok

Érdekes beszámolót közölt a brit Guardian a Mozart-csoport nevű, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció mindennapjairól. Az Ukrajnában tevékenykedő „magánbiztonsági vállalat” elsősorban ukrán katonák kiképzésében segít, de foglalkoznak segélyszállítmányok őrzésével és célba juttatásával is. Részletek.

Brit hírszerzés: új szakaszba lép az orosz-ukrán háború

Az oroszok délnyugat felé csoportosítják át erőiket Donbasz tartományból, oda, ahol az elmúlt hetekben egy ukrán ellentámadás alakult ki. Ukrajna az ellátási vonalak rombolásával próbál előrelépést kicsikarni. A brit védelmi minisztérium jelentése.

Kárpátalját és Magyarországot is belekevernék a koszovói konfliktusba

Koszovó határán sikerült megelőzni a szerbek és az albánok fegyveres konfliktusát, amiről pedig vasárnap több álhír is érkezett. Azóta kiderült: a putyini propaganda próbálta szítani az ellentétet. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Akár félmillió ukránt deportálhattak már az oroszok

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Moszkva 500 ezer embert toloncolt ki Ukrajnából Oroszországba – közölte európai törvényhozókkal a kijevi parlament egyik vezető képviselője, aki felszólította a Vöröskeresztet, hogy vegye fel a kapcsolatot az eltűntekkel. Bővebben.

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője

Azonnali hatállyal lemondott pozíciójáról az Amnesty International ukrajnai vezetője, miután a jogvédő szervezet azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy megsértik a nemzetközi humanitárius jogokat. Oksana Pokalchuk a Facebookon indokolta meg a döntését. Íme.

A jó és a rossz rendőr – avagy így fenyeget Oroszország

Egyre komolyabb fenyegetések hangzanak el Moszkvában, Szergej Lavrov külügyminiszter például arról beszélt, hogy Oroszországnak már nemcsak a kelet-ukrajnai népköztársaságok „felszabadítása” a célja, hanem addig megy tovább, ahonnan Ukrajna és a Kijevet támogató Nyugat már nem tudja fegyverekkel elérni a Donyec-medencét. Dmitrij Medvegyev volt államfő pedig hetente emlékezteti a világot arra, hogy a történelem megismétli magát, Oroszország ugyanúgy győzni fog, mint ahogy a második világháborúban tette. Miközben többen atomháborúval riogatnak, akadnak, akik valamivel visszafogottabb hangnemet ütnek meg, ám egyértélműnek tűnik, hogy a Kremlben koordinálják a megszólalásokat. Németh András írása a hvg.hu-n.

Üldözni kezdett egy amerikai műholdat egy orosz műhold

Egy orosz műhold látványosan követ egy már szintén fent keringő amerikai berendezést, de hogy mi célból, azt még nem tudni. Részletek.

Vlagyimir Putyin éltetése miatt büntetett az UEFA

Ahmet Okatali / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Fenerbahcét egy mérkőzésre szóló részleges stadionbezárással sújtotta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága, miután a török csapat szurkolói az ukrán Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták. (Rangadó.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat