Kiemelt Hírek 2018. július 13.

Kiderült, hogyan éltek túl 9 napot a thaiföldi barlangban rekedt diákok

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 13.
Az egyik fiú édesanyja mesélte, mit csináltak a fiúk a barlangban, míg a mentőcsapatokra vártak.

Csak egy órát tervezett a barlangban tölteni a fociedző és 12 tagú, tizenévesekből álló csapata a Tham Luang-barlangban, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint két hétre foglyul ejtette őket – mesélte az egyik kisfiú édesapja.

Thaiföld északi részén, Csiang Raj tartományban június 23-án, edzés után indult el a focicsapat felderíteni a barlangot, ahonnan kedden végül bonyolult és veszélyes, több napos akcióval mind a 12 fiút és edzőjüket is kimentették.

“Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára” – mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves kapitányának apja.

Két brit búvár talált rájuk

Július 2-án, kilenc nappal az eltűnésük után két brit búvár találta meg a csapatot a bejárattól sok kilométerre, egy elöntött kamra vízből kiemelkedő, sáros padkáján ülve.

Sok thaiföldi szerint a 25 éves edzőnek, Ekkapol Csantavongnak köszönhető, hogy a kilenc napot biztonságban vészelték át a 11 és 16 év közötti fiúk.

Csöndesen ültek, nem csináltak semmit, mert sötét volt. Amikor éhesek voltak, Ek edző zseblámpjával a mennyezet cseppköveire világított

– mesélte az apa, amit a még mindig kórházban lévő fiától hallott.

A fiúk a cseppkövekről lecsurgó vizet itták, így élték túl a kilenc napot – mondták a mentésben résztvevő tengerészek.

Miután kiszabadították a gyerekeket és edzőjüket, kórházi kivizsgálás és karantén várt rájuk, azonban már találkozhatnak a családjukkal.

Egyre jobban vannak

Egészségi állapotuk javul, már fogadhatnak látogatókat” – mondta Tongcsaj Lertvilairatanapong, a hatóság képviselője.

A gyerekeket megtaláló két brit búvár egyike, John Volanthen hazatérése után a BBC-nek nyilatkozott.

“Nem vagyunk hősök. Épp az ellenkezője, amit mi csinálunk: nagy nyugalom kell hozzá, folyamatosan kalkulálunk. De igazából a nemzetközi csapaté, mindenekelőtt a thai tengerészeké az érdem” – mondta.

Volanthen volt az első, akinek a hangját kilenc nap után meghallották a fiúk.

“Hányan vagytok?” – hallható a kérdés a thai tengerészek által közzétett videón, ahol látszik, amint a brit búvár lámpája végigpásztáz a csoporton.

“Tizenhárman? Csodálatos!” – mondta Volanthen.

Most heart whelming conversation I have ever heard in my lifetime.The divers who are talking with the kids are Richard Stanton & John Volanthen, both of them are nearing 50 years. John Volanthen is a senior IT consultant and Richard Stanton is a professional fire fighter. Both of them like to spend their spare time to rescue people stranded in mines and caves. What a wonderful life they are living.

Közzétette: Jajish Thomas – 2018. július 8., vasárnap

 

A mentőakcióról készült összefoglalónkat ITT lehet elolvasni.

Keresés az oldalon