Sikerült kimenteni az amerikai kutatót az egyik legmélyebb török barlangból

Startlap - Startlap
Egy héttel az után, hogy mintegy ezer méteres mélységben rosszul lett, kedden hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából.

“Felszínen a hordágy Markkal” – írta kedd hajnalban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. A hírt a Törökországi Barlangkutató Szövetséget is megerősítette: “Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – idézi az MTI.

A 40 éves Mark Dickey szeptember 2-án lett rosszul, gyomorbélrendszeri vérzést kapott egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai (kolozsvári) magyar társa kísérte. A dél-törökországi Morca-barlangban 1040 méteres mélységben rekedt amerikai barlangkutatót nemzetközi mentőakció keretében hozták a felszínre.

“58.5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérember közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről” – áll a Magyar Barlangi Mentőszolgálat bejegyzésében .

A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (MBM) négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. A csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát.

BBC cikkére hivatkozva a Telex azt írja a mentésről, hogy

ez lehetett az egyik legnagyobb és legbonyolultabb barlangi mentés, amit valaha végrehajtottak.

Carl Heitmeyer, a New Jersey-i Initial Response Team (a Dickey által vezetett csoport) egyik tagja a BBC Newsnak megerősítette, hogy a barlangász megmenekült, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésében. Az amerikai barlangkutató azt mondta, hogy azt hitte, nem éli túl a megpróbáltatásokat, miután az állapota folyton romlott.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy civil szervezet, nagyon alacsony büdzsével dolgoznak. A mostani törökországi mentés kezdete után a Külügyminisztériumtól pénzügyi, a Honvédelmi Minisztériumtól logisztikai segítséget kaptak, a tárca a mentés helyszínére való gyorsabb eljutásban is segített nekik – írja a Telex.

A Morca-barlang (ejtsd: mordzsa) a dél-törökországi Mersin tartomány Anamur körzetében található a Torosz-hegységben.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Törökország megszavazta Svédország NATO-csatlakozását

képcím

Orbán Viktor meghívta a svéd miniszterelnököt Magyarországra

képcím

A török parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a svéd...